Urbain Marin schenkt schilderij aan Roosenbergabdij

Urbain Marin (O1965) verliet in 1974 als oefenschoolonderwijzer de Normaalschool om zich professioneel te verdiepen in de kunst, in het bijzonder de schilderkunst. Tijdens zijn vele wandelingen ontdekte hij in 1975 de Roosenbergabdij te Waasmunster. Hij genoot er van de omgeving met in de verte de kerktoren van Waasmunster en de Mantawijk. In alle seizoenen prachtig! Zelfs in de winter is een middeleeuws landschap niet veraf. Hij tekende er talrijke schetsen. Zo’n intense wandeling besloot hij gewoonlijk met een meditatiemoment in de stilte van de abdijkerk, gebouwd naar de plannen van kloosterling/abt en architect Hans Van Der Laan uit de abdij van Vaals op het drielandenpunt Duitsland, Nederland en België (een abdij die Marin ook meermaals bezocht).

Urbain werd een vertrouwd gezicht voor de abdijzusters van de Congregatie van de Mariazusters van Franciscus met wie hij nu en dan een woordje wisselde. In 2015 vernam hij dat de zusters, gezien hun leeftijd, besloten hadden te verhuizen naar het hoofdklooster in de Kerkstraat te Waasmunster. Hij beloofde voor hen de abdijkerk en kloostergang te schilderen. Hij wachtte op de juiste lichtinval… Op woensdag 18 februari 2015 schilderde hij de ondergaande zon boven de Roosenbergabdij. In de stilte van zijn atelier met nu en dan wat klassieke muziek van Klara op de achtergrond,  creëerde hij de tijd om tot zichzelf te komen. Creativiteit en meditatie zijn dan nooit veraf. Hij maakte een olieverfschilderij op paneel 80 x 50 van de abdij waarbij de zonsondergang in het westen een speciale belichting geeft op de achthoekige toren.

Na een eucharistieviering in een bomvolle kerk en een vergadering voor de vrienden van de abdij waarin het vertrek van de zusters werd toegelicht, deed Urbain Marin op 7 februari 2016 afstand van het schilderij en schonk hij het aan de kloostergemeenschap in de Kerkstraat te Waasmunster waar het nu een definitieve plaats heeft gekregen. Hiermee wil Urbain zijn dankbaarheid uitdrukken voor al die jaren dat hij van de stilte en het licht mocht genieten in deze schitterende Roosenbergabdij.

schilderijmarin

schetsabdijTekening van de abdij in het 'Gulden boek van de Congregatie Sint-Jozef van de wijk Sint-Anna-Hamme'

 

 

 

{gotop}