Christophe Van Gerrewey wint Europese Unie Literatuurprijs 2016

vangerrewey10
De debuutroman van Christophe Van Gerrewey 'Op de hoogte' is een van de winnaars van de Europese Unie Literatuurprijs 2016. Die prijs bekroont jaarlijks de 12 à 13 beste romans uit 37 Europese landen. Christophe was al een opgemerkte essayist en verhalenschrijver, toen hij in 2012 als romanauteur debuteerde met 'Op de hoogte', een verhaal in briefvorm van een liefdesbreuk.

vangerrewey05Met dit boek won hij al in 2013 de Debuutprijs van Boek.be en in 2014 de Literatuurprijs van Oost-Vlaanderen. In 2013 verscheen Van Gerreweys tweede roman 'Trein met vertraging'. In 2015 volgde de essaybundel 'Over van alles en voor iedereen'.

De Europese Unie Literatuurprijs is een initiatief van het Creative Europe Programme van de Europese Commissie en de Europese koepelorganisaties van de boekhandelaars, auteurs en uitgevers. Er doen 37 landen mee, die volgens een rotatiesysteem elke drie jaar een laureaat kunnen kiezen. Elk jaar zijn er dus twaalf of dertien laureaten. Voor België komen om beurten Nederlandstalige en Franstalige auteurs aan bod, zodat er om de zes jaar een Vlaamse laureaat is. (De vorige Vlaming die de prijs won was Peter Terrin in 2010 met 'De bewaker' dat ondertussen vertaald is in veertien landen.) Alle winnaars krijgen 5000 euro en genieten extra promotie en internationale zichtbaarheid op de grootste Europese boekenbeurzen, zoals die in Frankfurt, Londen en Parijs.

De prijs wordt uitgereikt op 31 mei 2016 in de Concert Noble in Brussel.

Christophe Van Gerrewey, geboren in 1982, doorliep de lagere school in de Sint-Franciscus Lagere Oefenschool van de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas van 1988 tot 1994.

Interview met Christophe Van Gerrewey in mei 2015 over zijn boek 'Op de hoogte'.

Lees meer over Christophe Van Gerrewey: klik hier

{gotop}