Meester Albert Merckx 100 jaar!

a.merckx4
Op 28 februari 2015 vierde onderwijzer Albert Merckx te Stekene zijn honderdste verjaardag.

Hij werd geboren te Stekene op 28.02.1915 in 't Brughuis, een café die zijn moeder uitbaatte. Hij was voorbestemd om vlasser te worden (Stekene was toen 'klein Kortrijk') maar uiteindelijk kon hij toch verder studeren.

a.merckx1Hij behaalde het diploma van onderwijzer in 1935 aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas. Hij werd onmiddellijk soldaat voor 14 maanden en bracht het tot reserve kapitein-commandant. 

Na zijn legerdienst begon hij als leerkracht in het eerste leerjaar van de Lagere School van de Broeders te Stekene.

Hij volgde inmiddels een jaar cursus lichamelijke opvoeding in Antwerpen en behaalde zijn diploma voor de Middenjury (110 kandidaten, 11 geslaagd).

En zo werd hij tussen december 1942 en december 1945 een jaar turnleraar aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas, in vervanging van André Van de Walle, die gemobiliseerd was als reserve-officier. 

Hij werd daarna directeur in de Lagere School van de Kruisstraat te Moerbeke en daarna directeur in de Lagere School van Stekene Koewacht waar hij tevens de vierde graad onder zijn hoede had.

Uiteindelijk werd hij gevraagd om directeur te worden bij de Broeders in Stekene-Centrum, wat hij gebleven is tot aan zijn pensionering in 1961.

De eeuweling werd door het Buurtcomité op zijn verjaardag uitbundig gevierd. Om 10 uur werd hij afgehaald met fanfare en vervolgens met een huifkar door de straat gereden.