• Home
  • Terloops
  • Jozef Slagmolen: onderwijzer, schoolhoofd, organist

Jozef Slagmolen: onderwijzer, schoolhoofd, koster-organist

Jozef Slagmolen werd geboren te Gestel (Berlaar/Lier) op 23 februari 1920. Als kind en jongeman woonde hij in Erpe in de Molenstraat (de vroegere serres aan Cottem), maar verhuisde daarna met zijn ouders naar Aalst. Sinds zjn huwelijk in 1949 woonde hij op de Moorselbaan in Aalst waar hij altijd is blijven wonen.

In 1939 behaalde hij aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas het diploma van onderwijzer. Hij was onderwijzer en later schoolhoofd aan de Sint-Camillusschool te Aalst tot 1972.

slagmolen01Na zijn onderwijsloopbaan ging hij volop voor zijn passie: muziek. Van 1972 tot 1974 volgde hij de tweejarige kostersopleiding (elke zaterdag) aan de Bisschoppelijke Normaalschool. Op 22 juni 1974 behaalde hij het diocesaan diploma voor kerkmuziek. (Lees hier meer over: klik hier)slagmolen02 Hij verving toen al regelmatig (voor huwelijken, de zondagsmis...) zijn voorganger koster/organist Alfred Troch in de kerk van Onze-Lieve-Vrouw Bijstand in Aalst, dus vlakbij zijn huis. Hij begeleidde daar ook het plaatselijke kerkkoor. De functie van koster/organist heeft hij vervuld tot 1995 en werd dan opgevolgd door Peter Thomas, de huidige directeur van de muziekakademie in Aalst.

Jozef Slagmolen overleed te Aalst op 29 augustus 1998.