Jerome Pauwels

j pauwels02
Jerome Pauwels werd geboren te Sint-Kruis-Winkel op 22.08.1944 maar woont nu in Lokeren. Hij doorliep de Humaniora in het Sint-Laurensinstituut te Zelzate van 1956 tot 1963.

Hij behaalde daarna het diploma regent Nederlands-Engels aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas in 1965. Zijn verblijf in de normaalschool ging niet onopgemerkt voorbij. Hij beschrijft zichzelf als 'de kopman van de dissidenten'. 1964regententoneel'Uitreiking van prijzen...' in 1964 met 1 Jerôme Pauwels, 2 Marc Charels, 3 Eddy Van Dorpe, 4 Herman LaneauHij schreef er o.a. een toneelstukje 'Uitreiking van prijzen...' dat werd opgevoerd in één van de lokalen in de school. Hiermee was het de bedoeling leraars een beetje (hij moest voorzichtig zijn want ze werden erg streng behandeld) in hun hemd te zetten, en was de hoofdbedoeling om een medestudent wat te pesten en uit te roepen tot 'het kalf van het jaar', wat ook is gebeurd.

De driedaagse studiereis naar München in februari 1965 met de leraars Michel Roose, Guido Van den Wijngaert en Guido Goedemé blijft ook gedenkwaardig. Leraar Roose zei van zichzelf dat hij nogal cynisch was, maar dat Jerome hem op dat gebied kon overtreffen. Op een avond stond een operavoorstelling op het programma en Jerome vroeg om naar een film te gaan kijken. "Welke film?" wou dhr. Roose weten. Jerome antwoordde: "La grande illussion...". (Lees het reisverslag van de driedaagse: klik hier)

Na zijn studies aan de Normaalschool had hij gewoon geen goesting naar onderwijs. Hij ging werken in de industrie, ook in het buitenland.

Toen hij 28 werd, kreeg hij heimwee en werd hij leraar op de Vrije Handelsschool Sint-Joris (Sint-Lievenscollege) in Gent. Hij gaf boekhouden in de derdes en de vierdes. En dat fulltime tot zijn 65! (pensioen in 2009) Hij is nog altijd recordhouder. "Velen hebben gezegd 'Ik ga uw record breken!' maar iedereen loopt weg op 60...".

Toen hij 61 werd vroeg de inspectie om (overuren) les te geven aan de Pedic (Pedagogisch Didaktisch Centrum) te Gent. Boekhouden aan directies en secretariaten van lagere scholen die dubbel boekhouden moesten invoeren. Tijdens de eerste les vroeg een directeur hem: "Meneer, wat moeten wij nu met zwart geld doen?". Zonder verpinken heeft hij toen gezegd: "Aan mij geven!".

Hij schreef ook als freelance journalist 12 jaar voor 'Het Volk' en ook voor 't Zondagsblad' en 5 jaar voor het Nederlandse tijschrift 'SAH'. Steeds werd hij geprezen om zijn cynisch-spottende stijl. Hij heeft een bijtende pen.

Nu geeft Jerome nog een beetje les als vrijwilliger tijdens examenperioden aan kinderen van kansarmen voor de VZW Horizon in Lokeren.

Reizen heeft hij altijd gedaan. Hij is een echte wereldreiziger. Er zijn weinig landen waar hij niet is geweest. In Afrika was hij echter nooit. Hij reisde altijd als FIT (Foreign Individual Traveller)(zonder reisbureaus en touroperators). Soms raakte hij in de knoei. In augustus 1988 kwam hij in Rangoon (Birma) in erge problemen en zopas overleefde hij de typhoon en de aardbeving op de Filippijnen. Een erg nare ervaring.

Op zijn lijstje staan 26 x Bangkok, 6 x Vietnam, 7 x Cambodja, 4 x Myanmar, 29 x Singapore, 4 x Sarajevo,... . Hij was 10 jaar gids in Londen en 7 jaar in Parijs.

Hij zegt van zichzelf: "Ik was en ben een kalf, maar eet graag schapenvlees."j pauwels01

 

 

{gotop}