Paul Béatse: schrijver

auteurbeatsep
Paul Béatse werd geboren te Ronse in 1941. Aan de Bisschoppelijke Normaalschool was hij klasgenoot van de studenten die in 1960 werden gediplomeerd als onderwijzer. Hij herinnert zich die tijd nog heel goed. Drie weken op internaat, één weekend naar huis, maar op zondagavond terug op de trein. Hij was student in de onderwijzersopleiding tijdens de schooljaren 1956-57 en 1957-58. In het derde trimester van dat tweede jaar werd hij ziek: gewrichtsreuma met hartstoornissen als gevolg, een aanval die hij al had meegemaakt toen hij 10 jaar was waardoor hij van augustus tot eind november aan zijn bed werd gekluisterd.

Na het schooljaar 1957-58 gaf Paul er de brui aan en verdween hij, om onbekende redenen voor zijn klasgenoten, uit hun gezichtsveld. Tot mei 2022 hij weer opdook als schrijver van een derde roman.

Na zijn normaalschoolperiode is Paul industriële fotografie en mode-fotografie gaan studeren en ontdekte hij de modewereld waarin hij verder zijn hele leven is gebleven. Eerst als vertegenwoordiger, later als verkoopsdirecteur, fabrikant, invoerder... Zo heeft hij de halve wereld gezien, was hij steeds druk bezig en had hij weinig tijd om te schrijven. Toch is hij dat altijd blijven doen, in het buitenland op een hotelkamer, wachtend in de luchthaven, in de nachttrein naar Milaan...

Eén jaar nadat hij de Normaalschool had verlaten, schreef hij als zeventienjarige een novelle over Hernan Cortès en Montezuma, koning van de Maya's, dat als vervolgverhaal in het regionaal weekblad 'De Ronsenaar' gepubliceerd werd. Later schreef hij gedichten en verhalen, artikels voor tijdschriften...

Na zijn pensionering, en dan was hij ruim 70, is hij meer en meer gaan schrijven en dat resulteerde in 3 boeken.

piepbeatsepHet eerste boek, 'De Bé's', is een biografie van zijn kinderjaren. De mooie jeugd van Piep in Ronse. Piep was zijn roepnaam. Het boek werd uitgegeven in eigen beheer, twee drukken, uitgeput.

Het tweede boek is een roman: 'Het lijk in de crypte'. Het is een liefdesverhaal dat zich deels afspeelt in en om de crypte onder de Sint-Hermesbasiliek in Ronse. Het is een toeristisch pamflet dat schuilgaat tussen de lijnen van een liefdesgeschiedenis.” Ook dit boek is bijna uitverkocht.

CoverboekbeatseZijn derde boek 'Twee broers, één vrouw' verscheen in mei 2022 en werd uitgegeven door uitgeverij Beefcake Publicing te Gent. Het is een roman over een passionele driehoeksverhouding op een kasteelhoeve, ergens in de Vlaamse Ardennen. In de hem bekende modesector vond hij inspiratie voor de naam van het vrouwelijk hoofdpersonage. De recensies over dit boek zijn bijzonder gunstig.

De krijtlijnen voor een volgende roman zijn al klaar. We kijken er naar uit.

-0-

- Paul is altijd met het Waasland verbonden gebleven. Zijn echtgenote was afkomstig van Kieldrecht. Zij overleed in september 2019.

- Paul en zijn gezin woonden 35 jaar in Nukerke in een grote vierkantshoeve waar Hugo Claus woonde in de zestiger jaren.