'Van Pool tot Evenaar': Guido Colpaert en Freddy Cloet

'Van Pool tot Evenaar' was een zeer populair TV-programma op de toenmalige BRT dat elke zondagavond werd uitgezonden van 1973 tot 1990. Het was een kruising tussen een quiz en een reisprogramma. Het werd eerst gepresenteerd door Nand Baert en na diens overlijden in 1985 door Paul Ghijsels.

In 1988 schreven twee leraars van de Bisschoppelijke Normaalschool zich in voor de quiz: Guido Colpaert en Freddy Cloet, beiden germanisten. Het onderwerp was Londen. Een ruim onderwerp dat wel in het verlengde ligt van hun vakkennis en hun beider interesse.

Van pool tot evenaar
Freddy Cloet was toen al twee jaar gereaffecteerd naar het College. Het was collega Jef Steenssens, wetend van Freddy's passie voor Engeland en Londen, die hem op de preselecties had gewezen.

Van pool tot evenaar2
Guido Colpaert was niet aan zijn eerste quizproefstuk. In 1985 nam hij al deel aan 'Van Pool tot Evenaar' met als onderwerp 'Wyoming', een staat van de V.S. Hij en zijn tegenkandidaat speelden het toen zo handig dat ze beiden wonnen door met gelijke punten te eindigen. Ze wonnen elk 36 000 frank.

 

 

 

 

Guido en Freddy namen samen als team ook al deel aan de IQ-kwis, ook een wekelijks spelprogramma van BRTN dat liep van 1980 tot 1994 en gepresenteerd werd door Herman Van Molle. In een twintig minuten durende programma namen twee teams van elk twee personen het tegen elkaar op. Eigenlijk werd deze wedstrijd voorbereid door Freddy Cloet en zijn echtgenote, maar toen mevrouw Cloet op 't laatste moment moest afhaken, sprong Guido Colpaert in.

Maar bij de selecties 'Van Pool tot Evenaar' en in de uitzending op zondag 30 oktober 1988 zaten Guido en Freddy als tegenstrevers tegenover elkaar. Freddy Cloet won en ging met de trofee en 92 000 fr naar huis.