Bart Robbrecht: muzikant bij jazzband

bartrobbrecht03x
Bart Robbrecht werd geboren te Sint-Niklaas op 12 juni 1959. Hij behaalde het diploma van onderwijzer aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas in 1981. Het schooljaar 1984-85 was hij klastitularis in 2B van de Lagere Oefenschool. Tot 1998 was hij dan onderwijzer aan het Sint-Jozef Klein Seminarie (College) te Sint-Niklaas. Daarna werd hij onderwijzer in Kruibeke en sinds 2010 is hij leerkracht katholieke godsdienst aan Het Kompas, een basisschool van het stedelijk onderwijs Antwerpen in Hoboken.

Muzikaal werd hij opgeleid in de Bisschoppelijke Normaalschool door leraar Pol Verstraete. Vele jaren was hij lid van de Speelschare en speelde hij basblokfluit en kromhoorn. Zo leerde hij er ook muzieknoten lezen. Gitaar, banjo en contrabas heeft hij met de jaren geleerd via zelfstudie. Zo belandde hij in 1988 bij The New Orleans Train Jazzband als banjo-speler en bassist.bartrobbrecht05x

Deze jazzband, het huisorkest van de Lokerse Jazzclub, treedt op voor alle gelegenheden, festivals, jazzclubs, evenementen in binnen- en buitenland.

bartrobbrecht02xThe New Orleans Train Jazzband, ontstaan in 1974 in Dendermonde, was al te gast op de jazzfestivals van Dendermonde, Gent, Namur, Breda, Eindhoven, Tilburg, Enkhuizen, Dunkerque (F), Brecon en Llangollen (Wales), Dresden (ex-DDR) en Nürnberg (D) en op de kroegentochten van Dendermonde, Gent, Haaltert, Roeselare, Mechelen, Lier, Ninove (met pianist Bill Sinclair uit New-Orleans). Er werd ook opgetreden in ontelbare jazz- en jeugdclubs in de lage landen. Dit jaar was de band voor de 20ste keer te gast in Beieren (Burgthann) om daar te spelen op Hemelvaartsdag en daarna in een andere jazzclub of biergarten. bartrobbrecht01xTal van trouwers en bedrijven hebben de TRAIN op hun receptie en regelmatig zijn ze te horen op één of andere boottocht op de Schelde of ander water. Sinds 1998 speelde de band op verschillende wereldtentoonstellingen als vertegenwoordiger van ons land op Expo 98 in Lissabon (Portugal), op Expo 2000 in Hannover (D), Expo 2005 in Aichi (Japan), in 2008 in Zaragoza (Spanje) en in 2015 in Milaan.

Een optreden van de New Orleans Train Jazzband verloopt volgens jazzkenner Willy De Fleurquin als een gezellige treinrit. De band start en de toeschouwers stappen op en denderen ritmisch mee, waarbij de wisselwerking tussen het orkest en de toehoorders en tussen de bandleden onderling tot de meest onverwachte situaties kan leiden.

Beluister hier de jazzband. 

(Optreden in Domburg 'Jazz bij the Sea' op 21.09.2019)

(Optreden in Opstal-Buggenhout op 28.09.2013)

Een optreden boeken kan bij de leider van de groep, Lajos Van Peteghem: 0471931756