Ghislain Coone: amateur-sterrenkundige, auteur...

Ghislain Coone werd geboren te Wachtebeke op 31.12.1939. Hij behaalde het diploma van onderwijzer aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas in 1959. Hij kon onmiddellijk als leerkracht beginnen in de gemeentelijke jongensschool van Overslag. (Het dorp ligt op het grondgebied van Wachtebeke aan de Nederlands-Belgische grens. Een deel van het dorp echter ligt op Nederlands grondgebied. De grens verdeelt het dorp in 2 stukken.)

Na dat eerste schooljaar vervulde Ghislain zijn militaire dienstplicht. Het was Ghislain zijn bedoeling hierna naar Kongo te trekken, maar gezien de Congocrisis toen is dit plan niet doorgegaan. En zo kwam hij terug in de jongensschool van Overslag en werd hij er, op 27-jarige leeftijd, directeur van de school. In 1975 kwam er een fusie met de meisjesschool en werd het uiteindelijk een school van de Broeders van Liefde. Hij bleef er tot aan zijn pensionering op 1 januari 1990. 

ghislain coone
Een tijd om op zijn lauweren te gaan rusten werd het zeker niet. Reeds tientallen jaren volgde Ghislain als amateur-astronoom de boeiende sterrenwereld en de daarmee verwante wetenschappen. Dit resulteerde tot de voorstelling op 27 mei 2015 van het boek 'Grasduinen door de pseudo-wetenschapboek coone - Een kritische kijk op enkele pseudowetenschappen zoals astrologie, Nostradamus, horoscopen en...', een boek vol leuke verhalen en weetjes over sterrenkunde, astrologie en alles wat ermee te maken heeft. Het boek is uitgegroeid tot een heus naslagwerk over allerlei wetenschappelijke onderwerpen, zoals ons heelal, het ontstaan van het leven, de evolutie, het einde van de wereld,... en een kritische kijk op Nostradamus, astrologie en horoscopen. Ghislain probeert interessante maar soms moeilijke fenomenen op een begrijpelijke manier uit te leggen.

heidebosGhislain aan de ingang van het Heidebos.In september 2007 verscheen van Ghislain al het sprookjesboek 'Opstand in het Heidebos' dat draait rond de strijd van enkele dieren tegen de jagers.

In zijn 'pensioenperiode' ging hij ook gidsen in Zwitserland en werkte hij als ontwikkelingshelper met BIKAS, een Belgische ontwikkelingsorganisatie die zich uitsluitend focust op Nepal ('Bikas' is het Nepaleze woord voor 'ontwikkeling', 'vooruitgang'). Zo werkte hij mee om de Nepalezen aan zuiver drinkbaar water te helpen. Vooral voor scholen was dit zeer belangrijk. 

Lees meer over deze ontwikkelingsorganisatie op hun website https://bikas.org

In het kader van dit ontwikkelingsproject gaf hij voordrachten over het boedhisme en had hij zelfs een ontmoeting met de dalai lama.

Verder zet Ghislain zich in voor veiliger verkeer in de gemeente Wachtebeke en is hij zeer intensief bezig met de luchtverontreiniging door Arcelor-Mittal (de vuile uitstoot van chroom en in het bijzonder van chroom-6). En sinds lang is Ghislain Coone nog steeds koorleider van het parochiekoor in Wachtebeke.