Leo Van der Heyden: keramist - beeldhouwer

VANDERHEYDEN18
Leo Van der Heyden werd geboren te Hamme in 1955. Hij behaalde in 1975 het diploma van onderwijzer aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas. Hij werd leerkracht in de Jongensschool Sint-Antonius (nu Vrije Lagere School Hollebeek) te Temse. Hij was er o.a. zorgcoördinator - beleidsondersteuner en muziekleerkracht. In 2007 werd hij keramist-beeldhouwer in bijberoep. En sedert 2014 is hij met prepensioen.

Sinds 1981 volgde hij al een opleiding in de beeldhouwkunst op de academie in Hamme en later in Temse. In 1992 behaalde hij het diploma specialisatiegraad beeldhouwen aan de academie in Temse. VANDERHEYDEN16Inmiddels ontdekte Leo ook de boeiende wereld van het draaiwerk in de keramiekklas en in 2002 behaalde hij het diploma specialisatiegraad keramiek.

In de daaropvolgende jaren zocht hij steeds nieuwe uitdagingen. Nieuwe soorten klei en glazuren uitproberen, rakustoken verfijnen, ovens bouwen, cursussen volgen o.a. workshops raku in 2007 en 2009 met Steven Branfman, een wereldwijd gekend rakuspecialist uit de Verenigde Staten, een keramieksymposium in Jana Gora (Kroatië, 2006), een cursus basisscheikunde voor het aanmaken van glazuren.

Sedert 2003 geeft hij zijn kennis door als lesgever in de Vrije Ateliers te Sint-Niklaas voor boetseren en vanaf 2008 is hij ook lesgever keramiek in eigen atelier (Oostberg 51) te Temse en in de grootste keramiekwinkel van België: Colpaert in Nevele. 

VANDRHEYDEN14Zijn kunstwerken waren al te bewonderen op veel keramiekmarkten in binnen- en buitenland. Hij nam deel aan het ambachtelijk weekend in het Waasland en aan zeer veel tentoonstellingen (o.a. Boston in VS), waaronder in 2006 een solotentoonstelling in Temse met maar liefst 650 bezoekers.

 

Hij is de maker van toeristische souvenirs voor Temse, geboortekruisjes voor alle parochies van Beveren en Sint-Niklaas. VANDERHEYDEN19Hij maakt keramische trofeeën voor Harmonie Orkest Temse en de jaarlijkse Kaailoper-Azijnzekerprijs (een drinkbreker in keramiek) voor de verdienstelijkste Temsenaar.

Hij was te zien op TV Oost in een reportage ter gelegenheid van de expo 'De Schelde kleurt' in 2013 en te horen in een reportage van Radio 2 ter gelegenheid van het vervaardigen van urnen in 2015.

In 2015 verscheen zijn monografie.

In 2016 en 2017 was hij 'artist-in-residence' in Longquan (China), telkens voor een maand. (Een artist in residence is een kunstenaar die wordt uitgenodigd om tijdelijk een woon- en werkplek te betrekken los van zijn bekende omgeving. Dit geeft kunstenaars de gelegenheid om onderzoek te doen, nieuw werk te creëren of tentoonstellingen voor te bereiden.)

borstbeeldBurgemeester Luc De Rijck (ook oud-student van de Normaalschool - regent 1969) - met het portret dat Leo Van der Heyden van hem boetseerde.

 

 Wil je nog meer vernemen over Leo Van der Heyden: zie website: www.keramist.be