Julien Bal stopte als stadionomroeper van Waasland-Beveren

Vóór de voetbalwedstrijd van 9 september 2016, Waasland-Beveren - Club Brugge werd clubicoon Julien Bal in de bloemetjes gezet en gehuldigd. Hij stopte na 36 jaar als stadionomroeper van KSK Beveren en Waasland-Beveren.

Voeg ‘voet’ toe aan Julien zijn naam en je kent zijn grote passie. Hij werd geboren in 1937. Als twaalfjarige speelde hij bij SK De Klinge. Hij had voetbaltalent, maar zijn opleiding tot onderwijzer (hij was intern en toen mocht men niet elke week naar huis) hinderde zijn verdere voetbalcarrière. Hij maakte deel uit van de Norma-voetbalploeg in het succesjaar 1956-57 toen de halve finale werd bereikt in de NSVO Kardinaalsbeker. 1956-57voetbal2Julien (nr. 3) in de Norma-voetbalploeg voor de halve finale van de Kardinaalsbeker tegen Sint Jozef Turnhout op het terrein van Beerschot A.C.

Hij werd als onderwijzer gediplomeerd in 1958.

Hij was lange tijd speler, trainer, secretaris, schatbewaarder en correspondent tegelijk bij Meerdonk.

julienbal02Tijdens de jaren zestig raakte Julien steeds meer ‘verliefd’ op KSK Beveren. Geen toeval. In 1960 ging hij aan de slag als onderwijzer in de Broederschool in Beveren. Begin de jaren zeventig verzorgde hij het clubblad en in 1980 werd hij assistent-omroeper. En vanaf 1990 weerklonk hij als ‘eerste stem’ in de Freethiel.

julienbal01In die 36 jaar veranderde het omroepen grondig. “In 1999 vroeg trainer Emilio Ferrera of ik niet wat meer kon laten horen. Ik kreeg een volwaardige geluidsinstallatie, een professionele deejay kwam erbij en ondertussen kon ik ook rekenen op een assistent.”

“Een omroeper mag betrokken zijn, maar moet zijn sympathie als supporter wel weten te onderdrukken. Eén keer liet ik me gaan tijdens een wedstrijd tegen Standard. Ik riep vanuit mijn terechte verontwaardiging omdat de 0-1 tot stand was gekomen ‘door een penalty met een geurtje aan’. De scheidsrechter kon er niet mee lachen. Het kostte de club een boete van 200 euro. Sindsdien gebeurde dat nooit meer. Maar uiteraard klonk ik vrolijker bij een doelpunt van Waasland-Beveren dan bij een van de tegenstander, zeker als dat ons de overwinning kostte.”

joke.en.balIn november 2014 kreeg Julien, tijdens de wedstrijd Waasland-Beveren - Moeskroen, het bezoek van Joke Van de Velde.Clubs die in Beveren komen spelen mogen dan wel tegenstanders zijn, een omroeper verwelkomt ze met respect. “Dat deed ik steeds in hun eigen taal. Duits, Frans, Engels: geen probleem.  Maar toen we Europees Benfica Lissabon op bezoek kregen, had ik een probleem. Gelukkig kwam ik in contact met een Portugese journalist. Hij vertaalde voor mij een tekst uit het Engels in het Portugees. Daarna heb ik heel hard geoefend om het allemaal een beetje correct te laten klinken. Spelers en bestuur van Benfica waren erdoor gecharmeerd.”

Julien maakte de overstap mee naar Waasland-Beveren. Dé grote droom van Julien was om bij de opstart van Waasland-Beveren nog één jaar in eerste klasse te mogen werken. Julien heeft er uiteindelijk vier prachtige jaren van gemaakt. Julien Bal, een legendarische omroeper!

(Bron: 'Beveren-magazine' - maart 2015)