Patrick De Smedt

desmedt4
Patrick is geboren te Hamme en woont nu in Moerzeke.

Hij volgde de Wetenschappelijke B van de Humaniora in de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas van 1976 tot 1982. Hij kreeg er o.a. les van leraar Luc De Rijck. Na zijn humaniora studeerde hij Criminologie aan de VUB te Etterbeek en in 1983 werd hij rechercheur bij de Politie Temse en vanaf 1996 hoofdinspecteur-rechercheur bij Politiezone Kruibeke/Temse en dat tot op heden.

Ondertussen ontwikkelde hij zijn teken-en schilderstalent in de gemeentelijke kunstacademie van Waasmunster. Zijn leraar was Jean-Marie Bytebier, die momenteel directeur is van de academie.

Patrick volgde er één jaar tekenkunst en vanaf 1993 is hij de richting schilderkunst beginnen volgen.

Hoewel men hem trachtte te overtuigen om de abstracte weg op te gaan, heeft hij nooit het pad van het figuratieve verlaten. Hij was en is immers gefascineerd door de grote Franse impressionisten zoals Monet, Manet, Renoir, Degas, Pisarro en Gaugin. Zijn eerste werken waren dan ook volledig in deze stijl. Hij probeerde om hun passie voor de weergave van het licht in hun werken te delen, wat hij tot op heden nog steeds doet.

In de loop der jaren heeft hij, door veel experimenteren en veel oefenen, een eigen stijl leren ontwikkelen, maar het spel van licht en schaduw is steeds de constante gebleven in zijn werken. Het gebruik van kleuren is soberder geworden (dit in tegenstelling tot de Franse impressionisten), om het effect van het licht op het onderwerp nog meer te accentueren.

Wanneer men zegt: "Ik zag dat het een schilderij van jou was." dan beschouwt hij dit als een compliment want het betekent dat hij een eigen stijl gecreëerd heeft.

Gezien zijn professionele bezigheden met onregelmatige werkuren is het voor hem moeilijk om met zijn werken naar buiten te komen. Een vijftal jaren geleden exposeerde hij toch een eerste maal in Kasteel Wissekerke in Bazel (Kruibeke). En tijdens de kermisdagen in Moerzeke, zijn woonplaats, stelt hij op 5 - 6 - 7 en 8 september 2015 een vijfentwintigtal olieverfschilderijen ten toon in de zaal 'Vier Gekroonden', Koningsplein 8. Lees hier meer over: klik hier.

Bekijk enkele olieverfschilderijen.

{gallery}{/gallery}