Steph Van Uytvanck

steph van uytvanck

Steph Van Uytvanck werd geboren te Sint-Niklaas op 7 juli 1967. Hij is de zoon van Omer, oud-onderwijzer aan de Broederschool te Sint-Niklaas. In die school deed Steph zijn lagere schoolstudies en zijn lager middelbaar. Zijn familie is een echte onderwijsfamilie, o.a. ook zijn oudere broer Peter werd in 1984 als regent wiskunde gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool. Het lag dan ook in de verwachtingen dat Steph die richting zou uitgaan. De laatste drie jaar van de humaniora menswetenschappen deed hij in de Bisschoppelijke Normaalschool (1983-1986). Uit die jaren herinnert hij zich nog een uitspraak van zijn leraar Walter Cools: “Misschien ben jij niet geïnteresseerd in politiek, maar de politiek is geïnteresseerd in u”. Na de humaniora volgde hij de twee jaar pedagogische opleiding voor onderwijzer. Maar hij voelde dat dit niet echt zijn roeping was. Hij nam een heel andere richting en besloot naar het HIBO in Gent (Hoger Instituut voor bedrijfsopleiding, communicatie en journalistek) te gaan. Uiteindelijk kwam hij zo terecht in de bedrijfswereld en werd hij commercieel directeur van Argina Technics in Sint-Niklaas.

Maar van jongs af was hij echter besmet door de muziekmicrobe. Op z’n tiende stond hij al voor de spiegel en dirigeerde hij de vijfde symphonie van Beethoven. Hij leerde notenleer, oefende op meerdere instrumenten en dat allemaal zonder muziekschool te volgen. En of hij het kan! Dat blijkt later.

Steph kwam meer en meer in de muziekwereld terecht. Hij is nu liedjesschrijver, arrangeur, zanger, pianist, keyboardspeler, harmonicaspeler. Een straffere muzikale duizendpoot kan je niet zijn in Vlaanderen. Hij speelde en speelt in rockbands, folkbands, bleusband, werkte mee aan dance-projecten, speelt klassieke concerten, speelt op straat, in café's, trouwfeesten, restaurants, concertzalen in binnen- en buitenland. 

In 2000 haalde hij de finale (tweede plaats) in de TV Show Bart Peeters. Tussen 2004 en 2018 werd hij vier keer geselecteerd voor Humo's Rockrally. Hij was winnaar van de jaarlijkse wedstrijd Jazz Centrum Vlaanderen 2008.

In Sint-Niklaas is hij gekend als de stichter van de Lawijtstrijd (een soort talentenjacht) en als muzikant bij Charlie Jones' Bigband (muziekgroep uit Sint-Niklaas met Jan Verstraeten, Joris De Bock, Koen De Gendt en Steph Van Uytvanck tot 2015), Flipside (eigen band 2004) en Julez (2010).

Heel Vlaanderen maakte voor het eerst kennis met hem in 2014. Hij was één van de kandidaten  van 'The Voice van Vlaanderen'. Hij won die wedstrijd niet, maar hij mocht wel deelnemen aan de liveshows (kwartfinale) en dat gaf hem veel zelfvertrouwen. Hij overtuigde de mensen thuis en in de zaal van zijn uitzonderlijke zangkwaliteiten. Hij werd bekend bij het grote publiek.

Ongeveer een jaar later, in 2015, was hij één van de kandidaten van 'Belgium Got Talent'. Want Steph kan meer dan zingen alleen, hij speelt bijzonder goed mondharmonica, en dat wou hij bewijzen door zijn deelname.

vanuytvanck2Eerste optreden met Toots Tielemans in Antwerpen. Tielemans zei toen over Steph: “Die kan het!”Binnen de jazz- en popmiddens was hij al langer een begrip als mondharmonicavirtuoos en hij speelt op onnavolgbare manier piano, oprecht en met passie. Hij werkte samen met Toots Tielemans, Tars Lootens, Hooverphonic, Garry Hagger, Jo Vally, Night of the Proms en heel wat andere internationale artiesten. Hij verleende zijn artistieke medewerking aan de muziek van meerdere films (met Mickey Rourke, Jan Decleir, Gaston Berghmans...) en verschillende radio- en televisiereeksen.

In 2020 werd hij als oudste singer-songwriter geselecteerd voor Humo's Rock Rally onder de artiestennaam AAOO.

Hoe ouder hij wordt, hoe minder hij over zichzelf schrijft en hoe vaker hij maatschappelijke problemen wil aankaarten in zijn muziek.

In november 2019 werd zijn nummer 'My home' door een Amerikaanse organisatie opgenomen in de 'Homeless Persons' Memorial Day Top 100 Songs'-lijst met 100 nummers die rechtstreeks of onrechtstreeks de daklozenproblematiek aankaarten. Dit nummer werd ook gebruikt door een Canadees koor dat het zong in een eindejaarshow. Een Australische kunstenares wou het ook verwerken in een tentoonstelling en een Britse elektricien die zich inzet voor daklozen wou het lied gebruiken bij een videoclip. 

 De coronacrisis zet natuurlijk een rem op de optredens. Maar Steph heeft in deze periode een corona-proof luisterconcert. Dit optreden wordt uitgevoerd via een online video call verbinding. Met zijn stem, piano, harmonica, synthesizer en loopstation leidt Steph Van Uytvanck je door een breed oeuvre van soft jazz en popmuziek. Zijn nummers en enkele verrassend excentrieke covers staan op het menu. Het is een adembenemend geheel. Niemand blijft zonder emotie. Show Bird regelt de verbinding.

Sinds 2018 is Steph full time professioneel bezig met muziek. Hij is ook leraar in de muziekschool in Lier.

Wil je mondharmonica leren (privé, via muziekschool, online)?

Booking info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 0032 468 25 68 96

ZOMERFORMULES STEPH VAN UYTVANCK

- straatanimatie harmonica + begeleiding ( jazz, pop, chanson )

- allround piano (+zang) hotel/restaurant/recepties/eredienst/...

- zomers tuinconcert of festivalletje - zomerse versie van zijn door corona afgelaste theatertour "My Home"

Beluister hier Steph Van Uytvanck.