Chris Van Puyvelde: technisch directeur Chinese voetbalbond

chris van puyvelde1
Chris Van Puyvelde werd geboren te Sint-Niklaas op 5 december 1959 en woonde in Waasmunster, waar hij ook naar de gemeentelijke basisschool ging. Zijn humaniorastudies deed hij in de Broederschool te Sint-Niklaas. Daarna begon hij het regentaat in de Bisschoppelijke Normaalschool en werd er als regent Nederlands-Engels gediplomeerd in 1980. Bij de Broeders van Liefde 'Glorieux' in Oostakker (nu Edugo) kon hij onmiddellijk zijn vader opvolgen in het Beroepsonderwijs., het eerste jaar in het lager middelbaar en daarna hoger beroeps (5/6/7 hoger beroeps). Hij was leraar Nederlands en leraar van het onderwijsvak PAV (project algemene vakken). Na één jaar werd hij lid van het directiecomité en de volgende jaren lanceerde hij er het deeltijds onderwijs met het traject voetbal. Ja, de begeleiding en opleiding van voetballers was al vroeg een doel voor Chris. Op 18-jarige leeftijd trainde hij de scholieren van Sparta Waasmunster waarmee hij in 1980 kampioen speelde en ook de Beker van Het Volk won. Hij was er ook zelf speler in het eerste elftal. Later speelde hij nog bij Racing Wetteren in Ie Provinciale, maar zijn spelerscarrière eindigde vrij vroeg wegens een hinderlijke beschadiging aan het schaambeen/bekken (waarvan pas duidelijkheid kwam met een scan een paar jaar geleden toen hij technisch directeur was bij de KBVB).

Chris volgde snel, op 25-jarige leeftijd, de Federale Trainersschool van de KBVB (de 'Heizelschool' in de volksmond) en beëindigde deze driejarige opleiding als primus (grootste onderscheiding) van deze sessie. Hij werd direct daarna ook lesgever aan de Trainersschool gedurende 5 jaar.

Zijn carrière als trainer werd indrukwekkend. 

Van 1983 tot 1986 was hij jeugdtrainer bij Sporting Lokeren, het voetbalseizoen 1987-88 hoofdtrainer bij Gerda Sint-Niklaas en van 1989 tot 1992 jeugdcoördinator en assistent-trainer bij Sint-Niklaas SK.

Het voetbalseizoen 1992-93 was hij assistent van trainer Aimé Antheunis bij Sporting Lokeren, deed ook scouting en was trainer van het tweede elftal. In IIe Klasse van 1993 tot 1995 nam hij er het roer over als hoofdtrainer en won direct de eerste periodetitel.

Van 1995 tot 2000 was hij werkzaam bij Eendracht Aalst als assistent-manager, assistent-trainer van Urbain Haesaert en Barry Hulssof, hoofdtrainer (in voetbalseizoen 1997-98 in opvolging van Urbain Haesaert) en technisch directeur.

In 2000 volgden vijf jaar Club Brugge als assistent van trainer Trond Solied (2 x kampioen, 2 x Champions League, 2 x cup en 3 x supercup).

Wanneer Trond Sollied in 2005 naar Olympiakos Piraeus gaat als trainer trekt Chris als assistent mee met heel zijn gezin naar Griekenland. Ze behalen er de landstitel, de beker van Griekenland en spelen 2 x Champions League. Daar werd ook zijn jongste zoon Emiel geboren.

Het succesduo Sollied-Van Puyvelde komt voor het seizoen 2007-2008 terug naar België bij KAA Gent (finalist Beker van België) en het daaropvolgende seizoen trekken beiden naar SC Heerenveen (provincie Friesland) en werden er bekerwinnaar en kwalificeerden zich tweemaal voor de Europa League.

Wanneer Sollied in de zomer van 2010 naar het Saoedische Al-Ahli trekt, volgt Chris hem niet, na 10 jaar samenwerking, en wordt hij ad interim assistent van trainer Emilio Ferrera bij Sporting Lokeren. 

In 2011 wordt Chris hoofdtrainer van FC Brussels om datzelfde jaar nog sportief directeur te worden van Beerschot AC tot 2012.

Van 2011 tot 2018 was hij trainer/lesgever bij de Topsportschool in Wilrijk en lid van de topsportcommissie. In 2013 werd hij tevens sportief adviseur bij de Pro League België om het overleg te leiden tussen de profvoetbalclubs op sportief en technisch niveau.

In 2015 werd hij technisch directeur (executive manager sport) bij de Belgische Voetbalbond en vanaf 2016 lid van de UEFA en van de begeleidingscommissie jeugd en gastspreker bij de UEFA. Hij zorgde voor de volledige professionaliserng van de nationale ploegen en de respectievelijke begeleidingsstaven. Hij was verantwoordelijk voor het volledig voetbaltechnisch beleid van de KBVB. Niet verwonderlijk dat zijn mooiste herinnering de voorbereiding en het tornooi van het Wereldkampioenschap voetbal 2018 in Rusland is waar Chris de voortrekker was van de aanstelling van bondstrainer Martinez en op het tornooi de leiding had van de Belgische delegatie. 

c vanpuyvelde2Chris werd een autoriteit in de voetbalwereld en was vaak aanwezig als gastspreker op internationale conferenties en symposia zoals in Accra (Ghana), Tasjkent (Uzbekistan), Luxemburg, China (Shangai, Xi, Weifan, Guangzhou, Beijing, Jiangsu, Dalian, Kunming) en op groot AFC-congres in Japan. Niet vreemd misschien dat hij in 2018 het voorstel kreeg om technisch directeur te worden van de Chinese Voetbalbond. cfaHij nam deze uitdaging aan en trok met zijn echtgenote en zijn jongste zoon naar Beijing. Hem wachtte daar een grote en uitgebreide opdracht: Ondertussen is hij er ook economisch adviseur (sport) voor de Belgische ambassade in Beijing. In die hoedanigheid gaf hij onlangs een presentatie omtrent sportdiplomatie aan de verantwoordelijken van de 27 lidstaten van de Europese Unie. Ook was hij keynote speaker sport voor de recente prinselijke economische missie in China, de grootste economische missie ooit.

Als technisch directeur van de Chinese voetbalbond wachtte daar een grote en uitgebreide opdracht:

Op lange termijn: ondersteuning van Chinese voetbalcoaches op alle voetbalontwikkelingsgebieden: tactisch, technisch, fysiek, mentaal.

Op korte termijn: ondersteuning van de nationale voetbalteams van alle leeftijdsgroepen, mannen en vrouwen.

Het is een job met heel veel reizen, meetings met het senior management FIFA, management van AFC en UEFA... Dit project loopt nog tot 2023. 

Chris heeft gigantisch veel voetbalervaring op het hoogste niveau en kan een indrukwekkend voetbalpalmares voorleggen: 77 Europese wedstrijden, 4 keer Champions League, 3 championships, 6 cupfinales waarvan 4 gewonnen in 3 verschillende landen, kwalificatie voor de Wereldbeker voetbal 2018 in Rusland, kwalificatie met de U21 van België voor het  Europees kampioenschap in Italië 2018, dit voor het eerst in 11 jaar.

 * Chris verblijft sinds oktober 2018 in Beijing met zijn echtgenote Tina Heyninck (in 2000 schepen van de stad Lokeren en sinds 2010 zelfstandig personal coach en afslankcoach) en zijn jongste zoon Emiel (14 jaar). De oudste zoon Tim (36), zijn vrouw Elien en kleinzoon Jules, dochter Josefien (23) en schoonzoon Seba wonen met hun gezinnen in België.

* Zijn hobby's: lezingen geven, reizen, vissen, koken, muziek en gitaar spelen, joggen en fitness.