Christophe Van Gerrewey

vangerrewey02
Christophe Van Gerrewey werd geboren te Sint-Niklaas op 14 mei 1982. Hij doorliep de lagere school in de Sint-Franciscus Lagere Oefenschool van de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas vanaf het schooljaar 1988-89. Hij was leerling van Bernard Foubert (1e), Jan Verschelden (2e), Marina Smet (3e), Danny De Rauw (4e), Roland Goossens en Nathalie Pannier (5e) en René Stuer (6e). Zijn middelbare studies deed hij in het College te Sint-Niklaas: 2 jaar Latijnse, 2 jaar Latijn-Grieks en 2 jaar Grieks-Wiskunde.

Hij vervolgde zijn studies aan de universiteit te Gent en werd er in 2005 gediplomeerd als burgerlijk ingenieur architect. Aangezien hij niet direct na zijn studie architectuur fulltime aan de slag kon als onderzoeker of criticus, volgde hij nog een jaar masteropleiding in de literatuurwetenschappen aan de Katholieke Universiteit Leuven en deze is bepalend geweest voor zijn houding ten opzichte van architectuurkritiek.

Zijn eerste architectuurkritiek publiceerde hij in 'De Witte Raaf' in het vierde jaar van zijn studie ingenieur-architect.

Sindsdien verschenen zijn teksten over architectuur, literatuur, podiumkunst en beeldende kunsten in tijdschriften zoals De Witte Raaf, Etcetera, Ons Erfdeel, De Leeswolf, Domus, De Brakke Hond, De Gids, nY, A+, NRC Handelsblad, Streven, Rekto:Verso, De Architect, De Reactor en Metropolis M.

Hij is lid van de redactie van het architectentijdschrift OASE en van het literaire tijdschrift DWB. 

vangerrewey03Hij gaf al lezingen op congressen en symposia in o.m. Parijs, Delft, Rotterdam, Porto en Nottingham.

Van 2006 tot 2008 was hij gastdocent aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen.

vangerrewey07Als FWO-aspirant (Fonds Wetenschappelijk Onderzoek) rondde hij in het voorjaar van 2014 aan de Vakgroep Architectuur & Stedebouw van de Universiteit Gent een doctoraat af met als titel 'Architectuur, een gebruiksaanwijzing. Theorie, kritiek en geschiedenis sinds 1950 volgens Geert Bekaert'.

Christophe liet zich ondertussen al jaren opmerken als schrijver. Hij kreeg in 2000 de essayprijs van Filosofie Magazine, in 2002 de Inter-Universitaire Prijs Germania en in 2008 te Rotterdam de Prijs voor Jonge Kunstkitiek zowel in de categorie Recensie als in de categorie Essay. Zijn bekroonde recensie 'Negeren is de grootste luxe' omschreef de jury als een "prachtig helder en filosofisch geschreven stuk". En met zijn essay 'De toekomst is die berg' erbij was de jury zo onder de indruk van zijn persoonlijke, intelligente en bevlogen stukken dat zij besloot hem met zowel de prijs voor het beste essay als met de prijs voor de beste recensie te belonen.

In 2010 verscheen een verhalenbundel 'Vijf ziekteverhalen'. vangerrewey05En in 2012 publiceerde hij bij 'De Bezige Bij' in Antwerpen zijn debuutroman 'Op de hoogte', een roman in briefvorm over een teloor gegane liefde. In 2013 krijgt hij hiervoor de Debuutprijs van BOEK.be, in 2014 de literatuurprijs van Oost-Vlaanderen en in 2016 de 'Europese Unie Literatuurprijs 2016'.

vangerrewey01In 2013 verscheen ook zijn tweede roman 'Trein met vertraging'.

vangerrewey04In 2015 volgde de essaybundel 'Over alles en voor iedereen'.

Sinds september 2015 is hij professor architectuur theorie aan de universiteit in Lausanne (Zwitserland), maar hij woont nog in Gent. En ondertussen schrijft hij verder...

 

 

 

Interview met de schrijver Christophe Van Gerrewey in april 2014

Lees meer over zijn Europese Unie Literatuurprijs 2016 en zijn boek 'Op de hoogte': klik hier.

{gotop}