Herman Slowack

Herman Slowack

Naam: Herman Slowack

Geboortedatum: 19.06.1953

Geboorteplaats: Sint-Niklaas

Diplomajaar: 1974

Oefenschoolperiode: 01.10.1974 – 30.06.1979

Functie in de oefenschool: klastitularis

Loopbaan: na zijn oefenschooltijd, in 1979, werd hij leerkracht in de gemeentelijke Lager School 'De Zandloper' te Sint-Pauwels. In 2003 werd hij directeur.

Pensioen: 01.09.2009

Bij zijn aanstelling als directeur van 'De Zandloper' te Sint-Pauwels

2004herman slowack
Een nieuwe wind op school. Die moet je vangen. En zeker als die wind van een nieuwe directeur kom, vindt Karine Vercruyssen, moeder van Joren en Jana en lid van het oudercomité. Of ze meester Herman, ofte directeur Herman Slowack, namens de ouders in de bloemen mag zetten? Karine maakt een afspraak met de directeur. Die kan nog net zijn tranen verbergen. En dat is moeilijk in een bureau met zoveel glas...

Wat een job!

"Je moet een school met open deuren zijn voor ouders. Ouders en kinderen maken de school uit. Ik heb me voorgenomen als nieuwe directeur om nog veel in de klas te komen. Om te helpen, om bezig te zijn met de kinderen, niet om de leerkrachten te controleren. Via het contact met de kinderen leer je de ouders beter kennen. Maar het verrast me toch altijd wat er bij de job van directeur komt kijken. Ik wil geen gejaagde directeur zijn die in een onoverzichtelijke chaos werkt."

Liever dorpsschool

"Ik wilde graag directeur worden van deze dorpsschool. Ik ben in Sint-Gillis-Waas geboren en getogen. In onze school zitten bijna 200 leerlingen. Als je wil én wat inspanningen doet, kan je iedereen kennen bij naam. Tijdens het weekend en 's avonds heb ik vele gesprekken met ouders: bij de bakker, de slager of als ik naar het voetbal ga kijken.

De school is geen eiland. Wat ik dan hoor vind ik erg belangrijk. Ik luister aandachtig en probeer telkens nieuwe werkpuntjes voor de school te vinden. Je moet als directeur open staan en wat doen met de opmerkingen die je hoort. Zo neem je mensen serieus."

Alleen kan niet.

"Je kan pas een goede directeur zijn als je een goed leerkrachtenteam hebt. En als je de steun krijgt vauit het schoolbestuur. Maar ook als je een goed ouderteam hebt. Je mag ouders niet met een kluitje in het riet sturen. Als ze voelen dat je naar hen luistert, rekening houdt met wat ze zeggen, zijn er plots veel meer ouders bereid om handen uit de mouwen te steken op school."

(Uit 'Klasse', februari 2004)

 

 

{gotop}