Basiel Anné

basiel1B Anné 1983 - 19841983                                        2010

 

 

 Naam: Basiel Anné

Geboortedatum: 30.03.1942

Geboorteplaats: Temse

Diplomajaar: 1961

Oefenschoolperiode: 01.09.1961 – 30.06.1997

Functie in de oefenschool: klastitularis 2e leerjaar (vanaf 1968 in de wijkafdeling)

Loopbaan:

Pensioen: 01.09.1997

 

 

 

 

 

1986: 25 jaar oefenschool

Het staat niet in de Kroniek van de 20e Eeuw, maar op 30 maart 1942 werd te Temse Basiel Anné geboren. In zijn geboorteplaats genoot hij ook het aanvankelijk onderwijs, maar hij voltooide de opleiding te Sint-Niklaas, waar hij nu woont in de Grote Heimelinckstraat, met vrouw en kind.

Een honkvaste Waaslander, kun je dus zeggen, en die honkvastheid is ook nog op andere gebieden te merken: hij staat al 25 jaar, zonder onderbreking in het tweede leerjaar. Basiel is ook geen reiziger: hij gaat liefst op reis in ons eigen land, meer bepaald naar de jodiumrijke Noordzeekust. Daar vindt hij dan wel gemakkelijk zijn gading in één van de vele goede restaurants, want hij heeft veel te veel lievelingsgerechten om ze hier op te noemen. Bij goed, d.w.z. windstil weer kun je aan het strand overigens nog een van zijn favoriete activiteiten beoefenen: een partijtje badminton spelen.

Van sport gesproken, wist je dat meester Anné 17 jaar lang voetbalscheidsrechter geweest is? Daarnaast leest hij in zijn vrije tijd wel eens een detectiveroman, of spitst zijn oren voor luistermuziek. Hij weet blijkbaar dat er tegenwoordig veel 'muziek' is waarnaar niet te luisteren valt.

In het onderwijs ben je wel eens thuis, en daar moeten karweitjes opgeknapt worden. Het is niet erg zolang het maar het aardvuur aanmaken is, maar vraag Basiel asjeblieft niet de keuken op te poetsen. Dat is zijn meest gehate karwei.

Basiel behoort tot de groep gelukkige mensen die hun werk hun hobby mogen noemen. Het verwondert ons dan niet dat zijn heerlijkste onderwijservaring de 'hervatting der lessen' op 1 september is. Dertig juni is dan natuurlijk veel minder prettig, vooral als je hierbij nog moet afscheid nemen van pensioengerechtigde collega's.

Het lijkt wel of de heren die lichamelijke opvoeding geven een benijdenswaardig vak hebben; steeds weer wordt het als alternatieve keuze binnen het onderwijs genoemd, ook hier. Het lijkt wel onwaarschijnlijk, maar als er geen tweede leerjaar of zelfs geen school meer zou zijn, dan werd Basiel nog het liefst chauffeur van een autocar of een zware vrachtwagen! "Les routiers sont sympa!"

Of het nu een zevenjarige uit 1960 of eentje uit 1986 is, een kind blijft altijd even aanhankelijk. Nu zijn ze wel mondiger geworden. Ook de school is veranderd: er is nu meer een open deur voor iedereen, de ouders zijn veel meer actief betrokken bij wat er op school gebeurt.

O ja. De favoriete drank? Hier wordt het wel even ingewikkeld: 's morgens is dat een glas water. Met prik. 's Avonds een glas Châteauneuf du Pape. Proost!

 

 

{gotop}

 

Afdrukken E-mail