E.H. Karel De Leenheer

Geboren te Temse op 18 februari 1885.

Priester gewijd op 22.08.1909.

Op 19 april 1909 werd hij tot leraar benoemd aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas en wist hij tot in 1936 met volle overgave, toewijding en entoesiasme z'n leerlingen te begeesteren. Hij was 'de professor', waarvan al de leerlingen hielden en in wie zij hun volle vertrouwen stelden.

Zijn levenstaak was hiermee niet ten einde want van 06.08.1936 tot 1946 was hij godsdienstleraar aan de Staatsmiddelbare Meisjesschool te Sint-Niklaas. Ook daar liet zijn onderricht 'n stempel van diepe godsdienstzin na.

Van 1946 tot 1957 nam de professor nog met dezelfde geestdrift en toewijding de taak aan van godsdienstleraar aan de Beroepsschool Sint-Amelberga te Temse.

Al zijn vrije tijd heeft hij gewijd aan de christelijke, culturele arbeid door zijn pionierswerk in de toneelwereld, zijn opleidingsactiviteit in de sociale beweging en zijn talentvolle spreekbeurten bij herdenkingsfeesten.

Op 6 september 1959 vierde hij te Temse zijn gouden priesterjubileum. Op 18 februari 1960 (zijn verjaardag) overleed hij te Temse op 75-jarige leeftijd.

Citaat uit het 'in memoriam' van Rolf van Scheldelande: "Het overheersende muzikale thema van deze plechtige uitvaartmis was het mooie lied 'O, kruise de Vlaming', en inderdaad, beter had de organist Piet De Smedt de levensopvatting van de grote Vlaming, welke professor De Leenheer was, niet kunnen weergeven. 'Het Kruis' en 'Vlaanderen' waren de alles overkoepelende idealen van het leven van E.H. De Leenheer."

 

 

{gotop}