E.H. Octaaf Allegaert

Geboren te Mater op 12 oktober 1882.

Priester gewijd in het Seminarie te Gent op 14 juni 1908.

Achtereenvolgens leraar aan het Bisschoppelijk Gesticht te Zottegem en van 1912 tot 3 augustus 1933 aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas.

Pastoor benoemd te Ouden-Bosch op 3 augustus 1933, pastoor benoemd te Tielrode op 30 juni 1937 en daar onverwacht overleden op 3 januari 1940.

In memoriam

Een kloeke, sterkgebouwde mens was hij, die van het begin tot op het einde les kon geven 'con animo' ofte 'met hart en ziel'. Hij 'wilde' dat zijn leerlingen werkten en voor zijn collega's was hij een vriend vol gedienstigheid. Na een 25-jarig leraarschap drong inspecteur Larochette er op aan opdat hij zou gedecoreerd worden: hij verkreeg het Ridderschap in de Orde van Leopold II. Nooit vergat hij de Normaalschool, en meer dan eens heeft hij getuigd dat hij daar zijn beste jaren heeft doorgebracht.

Als pastoor te Tielrode "heeft hij, de Goede Herder, zijn kudde een vaderlijke liefde toegdragen en met zelfvergetende toewijding al zijn krachten edelmoedig geschonken voor haar heil en welzijn": zo luidt de getuigenis van zijn parochianen. Zulk leven, zulke dood: hij is gestorven als een man van plicht.

Op die bijtende koude wintermorgen van 3 januari 1940 trok hij, - ongesteld reeds - naar het sterfbed van een zieke vrouw; ze was overleden toen hij aankwam. Hij keerde, - nog meer ongesteld - terug en op enkele stappen van het hof waar hij geweest was, zakte hij neer, met de H. Teerspijs in zijn handen.

(Uit 'Bulletin 1939-40', jaargang 2 nr. 2)

 

 

{gotop}