Ingrid Dekeyser

ingriddekeyser
Ingrid Dekeyser is geboren op 17 juni 1958. Ze deed haar humaniorastudies in het Instituut Berkenboom te Sint-Niklaas. Ze werd regentes Frans-Geschiedenis-Engels

In 1979 werd ze lerares Frans en in 1992 lerares Engels in de lagere middelbare afdeling van de Bisschoppelijke Normaalschool.

Ze is nu lerares in het College (SJKS) te Sint-Niklaas.

Ze studeerde ook aan Nia Technique Inc.

Ze is Nia lerares bij Dynamic Ease te Sint-Niklaas. (Nia is een mix van dansstijlen aangevuld met bewegingen uit Oosterse gevechtskunsten en helende kunsten.) 

 

 

Ingrid Dekeyser danst door het leven 

Hobby wordt passie

Wanneer ik op een blauwe maandag bij Ingrid Dekeyser op bezoek ga, valt mijn oog op een slogan die bij haar thuis aan de muur hangt. “Dans op het ritme van het leven (en geniet)” . Het mag duidelijk zijn: voor Ingrid is dansen erg belangrijk. En daar wilde ik meer over weten.

Dag Ingrid, wanneer heeft de dansmicrobe jou gebeten?

“Als kind al wilde ik dolgraag ballerina worden. Probleem was echter dat ik in Stekene woonde en dat je daar geen balletschool had. Dus die droom moest ik noodgedwongen opbergen. Pas toen ik twaalf was, zette ik mijn eerste danspasjes. Op de Berkenboom, waar ik toen naar school ging, organiseerde mijn L.O.-leerkracht Claire Paniez op woensdagnamiddag lessen jazzdans. Ik deed dat erg graag, en zo is het allemaal begonnen. Het is trouwens deze Claire Paniez die de bekende dansschool Clapaja (nvdr. genoemd naar Claire Paniez Jazz) in Sint-Niklaas oprichtte. Tijdens mijn hogere studies en de eerste jaren als leerkracht ben ik er wel even tussenuit geweest, maar ik heb de draad snel weer opgepikt. Ik hervatte de lessen bij Clapaja, waar ik ook even klassiek ballet volgde. En sindsdien ben ik niet meer gestopt.”

 Ik hou van alle dansen

 Je hebt daar jazzdans en ballet gevolgd. Heb je je ook gewaagd aan andere dansstijlen?

“Zeker! eerst heb ik een aantal jaren yoga en meditatie gedaan om eens op een andere manier in beweging te zijn. Bij deze genres is vooral het mentale aspect heel belangrijk. Maar hierbij miste ik al snel de echte beweging, de dans zeg maar. Daarom zocht ik verder en heb ik o.a. Afrikaanse dans gevolgd aan de Vrije

ateliers. Het aparte hiervan is dat men zich helemaal vrij kan bewegen: je gooit je lichaam volledig los op het ritme van de opzwepende muziek. Sinds vijf jaar ongeveer ben ik intensief bezig met hedendaagse dans aan de academie van Sint-Niklaas. Twee uur per week oefenen we vooral moderne dans en improvisatie. Met onze groep, die bestaat uit dansers tussen de 25 en 60 jaar, hebben we vorig jaar opgetreden in de stadsschouwburg. Dat was beslist een hoogtepunt.”

 In mijn vriendenkring hoor ik vooral veel over Zumba. Spreekt jou dat ook aan?

“Ja hoor, ook dat is heel fijn om te doen. Enkele jaren geleden ben ik daarmee begonnen in de fitness Siniscoop. Wat later stapte ik over naar de dansschool van de flamboyante James. Sindsdien ben ik elke maandagavond aan het zweten op Zuid-Amerikaanse ritmes tijdens een uitgebreide workout en cool down.”

 White belt NIA en Dynamic Ease

Wat zijn de nieuwe trends in de danswereld?

“Er worden voortdurend nieuwe disciplines aangeboden. De laatste nieuwe wending in mijn danspassie is NIA. Deze stijl combineert de vrolijkheid en spontaniteit van dans, de rust van yoga, het evenwicht van taichi én de kracht van krijgssporten. Het is een bruisende mix van oosterse en westerse bewegingsvormen. In de paasvakantie ga ik een opleiding volgen om een zogenaamde white belt te behalen. Eens je die hebt, kan je zelf NIA-lessen geven.

Af en toe geef ik al dansles, zoals op onze school tijdens de lesmarathon en aan geïnteresseerde collega’s na de lesuren. Ik laat me inspireren door alle stijlen die ik heb gevolgd en breng een mix die ik Dynamic ease noem.

Als lesgeefster geeft de respons van het publiek de grootste voldoening.”

Ben je ook een fan van dansprogramma’s op TV en dansshows?

“Programma’s als ‘So You Think You Can Dance’ kunnen me wel bekoren.

Er wordt in deze show op een heel hoog niveau gedanst, vind ik. Maar ik ben vooral fan van ‘The Alvin Ailey American Dance Theatre’ uit New York. Zij brengen in hun opvoeringen een grandioos spektakel door een perfecte combinatie tussen klassiek en moderne dans. Van zulke opvoeringen kan ik echt genieten. Ook het Ballet van Vlaanderen zorgt telkens weer voor een aangename avond. En zelfs wanneer ik op reis ben, probeer ik een dansvoorstelling mee te pikken.”

Bedankt voor het gesprek, en nog veel dansplezier!

(SH in Ic hou – februari 2012)