Luc Cortebeek

Luc Cortebeek is de zoon van Leo Cortebeek die als onderwijzer werd gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1945 en later rijkshoofdinspecteur van het basisonderwijs werd.

Luc Cortebeek werd in 1975 turnleraar in een deel-opdracht aan de Bisschoppelijke Normaalschool. Na de fusie met het College werd hij er leraar Lichamelijke Opvoeding tot aan zijn pensionering op 1 september 2013.

Bij zijn pensionering in 2013 (Artikel in Ic hou juni 2013)

Beste lezer, deze korte, handige gids heeft als doel een ludiek en gebruiksvriendelijk naslagwerk te zijn over het leven van L.O. leerkracht Luc Cortebeek.

Encyclopedische werken hebben de gewoonte om de verklaring van begrippen alfabetisch te ordenen, maar omdat Luc Cortebeek geen man is zoals alle andere, omdat hij een vleugje beweging wel kan smaken en omdat een stukje cultuur hem wel kan raken, werd hier bewust voor een minder traditionele indeling geopteerd. We hadden kunnen gaan voor twaalf werken of voor zeven deugden, maar omdat Luc een heel gewone, beminnelijke man is, hebben we gekozen om de voornaamste wetenswaardigheden over hem telkens te koppelen aan Suske en Wiskealbums. Zo wordt het best duidelijk dat Luc een man is die beslagen is op vele terreinen.

Onze redactie hoopt op deze manier op een optimale manier tegemoet te komen aan uw noden als lezer en onderzoeker, met de bedoeling dat u dit werk ook binnen vele jaren nog altijd op de boekenplank zal hebben om u op een snelle en efficiënte manier te voorzien van info over Luc.

De redactie

88 | De tamtamkloppers

Groep binnen de samenleving die regelmatig een percussie-instrument bespeelt. Deze mensen zijn absoluut noodzakelijk binnen het leven van Luc, daar hij als L.O. leerkracht altijd een speciale band gehad heeft met het geven van danslessen. De dochter van Luc bezat een tijdje een fitnesscentrum en dat liet hem toe zich in deze materie bij te scholen bij absolute professionals in Nederland. Luc was zelfs zodanig gebeten door de fitnessmicrobe dat hij een tijdje geen volledig uurrooster meer gaf, maar hij betreurde het dat hij er op school niet voor de volle 100% meer voor kon gaan en schroefde daarom zijn fitnessactiviteiten terug.

99 | De kwakstralen

Werk waarin op subtiele wijze weergegeven wordt welke bezienswaardigheden Nederland rijk is door het miniatuurpark Madurodam uitgebreid in beeld te brengen. Op deze manier krijgt de lezer een uitstekend overzicht van de bezienswaardigheden die Luc Cortebeek de afgelopen jaren bezocht, daar Nederland één van zijn favoriete vakantiebestemmingen is. Luc is als Koewachtenaar een grensbewoner en heeft daarom ook een paar zeer goede Nederlandse vrienden die hem met veel plezier tijdens enkele fantastische fietsvakanties door hun land gidsten.

189 | De Belhamel-bende

Term die soms ten onrechte gebruikt wordt voor leerlingen van de richting Sport-Wetenschappen. Luc is al sinds de oprichting van deze richting dé vaste waarde in het vierde jaar en weet als geen ander dat deze richting in de tweede graad het sterkste pakket wiskunde en wetenschappen krijgt. Luc betreurt het soms wel dat deze richting in de derde graad geen uurtje wiskunde meer krijgt, wat het makkelijker zou maken om van hieruit door te stoten naar geneeskunde, waardoor veel leerlingen na de tweede graad uiteindelijk dan toch een beetje tegen hun beweeglijke natuur opteren voor zes uur wiskunde.

194 | De gouden ganzeveer

Nederlandse literatuurprijs die aan iemand wordt uitgereikt wegens zijn/haar grote betekenis voor het geschreven woord in Nederland. Wellicht zal Luc Cortebeek deze prijs nooit ontvangen, maar dat is niet geheel terecht. Luc is immers al jaren een fervent lezer en liefhebber van de humane wetenschappen. In zijn jonge jaren volgde hij zelfs bibliotheekschool in Antwerpen. Toen hij het diploma van die richting op zak had, werd hij naast zijn werk als leerkracht ook bibliothecaris in Stekene. Hij oefende deze functie meerdere jaren uit, tot daarvoor een fulltime betaalde kracht werd aangesteld.

197 | Het Delta duel

Bittere strijd die Luc Cortebeek in de jaren 90 uitvocht in Zeeland met Kathelijn Vandewal en Peter Stabel aan zijn zijde. Tijdens het allereerste kamp van de SPW liep zowat alles mis wat er mis kon lopen. Na een aangename, droge periode gingen net op de eerste kampdag de hemelsluizen open en ook een frisse stormwind liet zich niet onbetuigd. De tocht naar Vere werd met de fiets gemaakt, maar nog voor de grens moest liefst dertien keer halt gehouden worden voor een lekke band. Op de terugweg waren er dan ook nog eens leerlingen die de overzetboot gemist hadden. Gelukkig kan er achteraf eens mee gelachen worden.

234 | Het kristallen kasteel

Gebouw dat jammer genoeg niet terug te vinden was op de eerste werkplek van Luc Cortebeek. In 1974 deed Luc zijn legerdienst en in 1975 begon hij te werken in de Kasteelstraat. Hij werd op een avond gebeld om de ochtend erna te beginnen. Tijdens zijn eerste opdracht gaf hij nog geen les in de Normaalschool, maar dat veranderde een jaar later al. Luc schoolde zich ondertussen ook bij op de universiteit en gaf al snel les van het eerste tot het zesde jaar. Toen hij verhuisde naar het College begon hij terug in het eerste jaar, maar al snel werd hij specialist van de vierdes, waar hij geregeld ook titularis was van één van de sportklassen.

247 | Het kostbare kader

Andere term voor het fietsframe van Luc Cortebeek die aangeeft in welke mate Luc belang hecht aan zijn fiets. Luc is moeilijk op één sport vast te pinnen. Hij heeft zo zijn periodes. Zo was hij o.a. een tiental jaren zeer intensief bezig met fitness en speelde ook volleybal een langere periode een belangrijke rol voor hem. Toch zijn lopen en vooral fietsen de enige zaken die echt altijd gebleven zijn. Na eerdere fietsvakanties in Nederland wil Luc zich wagen aan de klassieke fietsroute van Passau naar Wenen langs de oevers van de Donau. Het doel is om elke dag ongeveer 80 km. te fietsen en daarnaast ook iets cultureels te zien.

250 | Het Grote Gat

Gapend monster waar vele bijna-gepensioneerden voor vrezen, maar dat achteraf fictief blijkt te zijn zoals alle monsters. Luc weet van zichzelf dat hij een bezige bij is en heeft beslist geen angst voor de grote leegte. Meer zelfs, hij is een beetje bevreesd voor vaste engagementen na zijn pensioen. Voor je het weet ga je als gepensioneerde drie keer per week naar de zwemclub en heb je ook nog eens een abonnement van diverse culturele centra. Luc wil vooral rondkijken en genieten. Niet te veel op voorhand geplande verplichtingen, want er bieden zich vast en zeker tal van interessante projecten en mogelijkheden aan in de toekomst.

Beste Luc,

Enkele van je kwaliteiten op een rijtje: gemotiveerd en enthousiast leraar LO, een man vol humor (zalige herinneringen hebben we als collega’s aan al die korte en lange moppen waarmee je ons voor dag en dauw al aan het lachen kreeg), een hartelijke collega, een erg getrouwe en plichtsbewuste collegeman.

Luc, we danken je voor vele jaren inzet en collegialiteit, wensen je een deugddoend pensioen toe en hopen je regelmatig terug te zien op feesten, recepties of andere aangename gelegenheden.

Het ga je goed.

MVL in 'Ic hou' - juni 2013