E.H. Ludwig Heyde

ludwig heyde foto
Ludwig Heyde werd geboren te Waarschoot op 31.03.1941 als zoon van een textielarbeider.

Hij studeerde filosofie en theologie aan het Groot-Seminarie in Gent en de Katholieke Universiteit Leuven. Op 23 maart 1972 promoveerde hij te Leuven tot doctor in de theologie op een thesis: 'Mens en wereld als symbool van God in de theologie van Paul Tillich. Een studie over het begrip openbaring' - Tussen haakjes: met summa cum laude.

Hij werd priester gewijd op 17.04.1966.

Op 01.09.1970 werd hij leraar aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas tot 1974.

Na enkele jaren leraarschap begon Heyde zijn academische loopbaan als wetenschappelijk medewerker in Brussel. In 1974 ging hij naar Nederland als wetenschappelijk medewerker aan de theologische faculteit en later wetenschappelijk hoofdmedewerker aan de centrale interfaculteit wijsbegeerte van toen nog de Katholieke Hogeschool in Tilburg (de latere KUB). Daar werd hij in 1980 benoemd tot hoogleraar in de geschiedenis van de wijsbegeerte, in het bijzonder de moderne en hedendaagse. Vijf jaar later werd hij tevens parttime hoogleraar aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen. In  januari 1993 werd hij benoemd aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (later Radboud Universiteit) op de leerstoel Metafysica en Kenleer.

Heyde schreef enkele boeken en tal van artikelen. Als auteur verwierf hij vooral bekendheid met zijn boek 'Het gewicht van de eindigheid' uit 1995 over de filosofische vraag naar God. Het werd in het Engels vertaald en bekroond met de Prix Mercier. Het is een opmerkelijk boek, alleen al omdat God in de wijsgerige hoofdstromingen van na de oorlog nauwelijks meer een rol speelde. Heyde kan ook als pionier worden beschouwd van een kentering die zich de laatste jaren weer lijkt te voltrekken en heeft geleid tot de renaissance van de christelijke wijsbegeerte. Vermeldenswaardig is ook zijn boek over Hegel 'De verwezenlijking van de vrijheid. Een inleiding in Hengels rechtsfilosofie', verschenen in 1987 en in 1995 vertaald in het Russisch.

In zijn boek 'De maat van de mens', verschenen in maart 2000, is niet God maar de mens zelf onderwerp van filosofische reflectie.

Hij overleed, na een korte periode van ziekte, op 8 april 2000 in Nijmegen op 59-jarige leeftijd. Begraafplaats: Heilig landstichting. Vele tientallen filosofen uit Nederland en Duitsland woonden zijn uitvaart bij. Heyde was een gerespecteerd filosoof in Nederland en zijn werk werd onder collega's hooggeacht.

Uitgetreden als priester

Bij zijn afscheid aan de Normaalschool in 1974

Bij het begin van het schooljaar 1974-75 heeft E.H. Ludwig Heyde ons verlaten.

Hij werd geboren te Waarschoot en kwam in de Normaalschool toe in augustus 1970. Wij leerden hem kennen als een vlot en vriendelijk mens, die met collega's en studenten vlug tot een goede verstandhouding kwam. Tussen zijn lessen, kontakten met de studenten en pastorale bedrijvigheid, ging al zijn aandacht naar de studie.

In 1972 promoveerde hij met de grootste onderscheiding tot doctor in de theologie aan de Katholieke Universiteit te Leuven met een thesis over 'Mens en Wereld als symbool van God in de theologie van Paul Tillich'. Zijn hart lag bij het wijsgerig en theologisch werk. Het verwonderde ons dan ook niet dat hij er naar uitkeek om zich geheel aan deze taak te kunnen wijden. Wij wensen deze goede collega en gewaardeerd leraar nog een gelukkige toekomst in zijn nieuwe taak.

(Kasteelgalm, winter 1973)