Guido Goedemé

foto Guido Goedemé

Geboren te Borgerhout op 25.11.1932

Studeerde Latijn-Grieks aan het Sint-Lievenscollege te Antwerpen tot 1952.

Daarna studeerde hij aan de Katholieke Universiteit in Leuven en werd in 1956 licentiaat Germaanse filologie. Hij vervulde dan zijn legerdienst en onmiddelijk erna, op 26.04.1958, werd hij leraar Engels en Nederlands aan de middelbare Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas.

Sedert de fusie met de normaalschool van O.-L.-Vrouw-Presentatie stond hij in het andere 'vestigingspunt' aan de Plezantstraat.

In 1989 werd hij benoemd tot pedagogisch begeleider Nederlands voor het middelbaar onderwijs voor het bisdom Gent, in opvolging van E.H. J. Sterck. In mei 2000 ging hij met pensioen om gezondheidsredenen.

Hij overleed te Sint-Niklaas op 16.01.2011.

 

Hij huwde op 08.07.1961 met Magda Van den Bergh die hem vier kinderen schonk: Marijke, Annelies, Walter en Hilde (+1970).

GG008
Guido regisseerde meerdere toneelstukken o.a. bij Theater Malpertuis. Hij was ook de 'huisregisseur' van het leraarstoneel in de Bisschoppelijke Normaalschool. 

Hij zetelde in de jury voor 'De Vlieberghprijs', een literaire prijs ingesteld door het Davidsfonds.

Hij was bovendien actief als lector van de Davidsfondsuitgeverij, jurylid van twee Provinciale Toneelcommissies, recensent bij Boekengids.

Hij was een bezield lesgever, bekommerd niet alleen om het correcte en adequate taalgebruik, maar ook om de overdracht van artistieke en menselijke waarden via de literatuur. 

 

 

 

 

GG0121 E.H. Raf Leys, 2 Guido Goedemé, 3 Michel Roose

GG0091 E.H. Antoine Rubbens, 2 E.H. Georges Stuyts, 3 Guido Goedeme, 4 E.H. Emiel Van Hecke

GG0041 Guido Van den Wijngaert, 2 Guido Goedemé, 3 E.H. Georges Stuyts 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

gg002Interview met Manu Verreth, directeur van het Mechels Miniatuur Theater, op 3 oktober 1983, voor Kasteelgalm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


In het voorjaar van 1981 trok een keurgroep van het A.K.V.T.-Oost-Vlaanderen naar de Verenigde Staten om er deel te nemen aan het 'International Arts Festival' in Westchester College te New York. Ze voerden er 'De Gieren' van Pieter de Prins op, in de regie van Guido Goedemé. Er werden twee vertoningen gebracht (in het Nederlands) die hen vier 'awards' of onderscheidingen opleverden: die van de beste acteur, die van de beste actrice en tweemaal die van de beste produktie.

Op 9 oktober 1981 werd het stuk door dezelfde groep opgevoerd in de feestzaal van de Normaalschool in een organisatie van het Davindsfonds Sint-Niklaas en de Oud-leerlingenbond van de Bisschoppelijke Normaalschool.


 

{gotop}