E.H. Flor Brondeel

flor.brondeel
Geboren te Aalst op 26.03.1945

Hij is afkomstig uit Ressegem en werd er in 1969 priester gewijd. Tot 1973 studeerde hij te Leuven theologie en behaalde er het diploma van licentiaat in de morele en religieuze wetenschappen en tevens doctorandus in de theologie. Voor hij naar de Normaalschool kwam deed hij enkele weken dienst als leraar in de Vrije Technische School te Aalst.

Op 1 november 1973 werd hij leraar godsdienst in de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas tot 1980 waarna hij werd benoemd tot leraar catechese aan de Normaalschool Sancta Maria te Ronse. 

Op 06.09.1982 werd hij pastoor benoemd in Zulzeke.

Pastoor-deken te Ronse in 1986.

Titulair kanunnik (2014)

Secretaris Kerkfabriek van de kathedraal van Gent

Lid stuurgroep 'Dienst voor animatie bedevaartplaatsen in het bisdom Gent'

Lid 'Vicariale Raad voor de Territoriale Pastoraal' streekdeken van de streek Gent-Agglomeratie

Pastoor van Gent Sint-Michiels (benoeming op 03.09.2003)

brondeel2Sinds augustus 2015 deken van de hele postzone 9000 (Gent) die 24 parochies bundelt. 

Bij zijn afscheid aan de Normaalschool in 1980

Toen de laatste dagen van de vakantie 1980 aan het schuiven waren en verplaatsingen en benoemingen binnen het priesterkorps met de dag meer en meer tot de onmogelijkheden leken te behoren, dreef er plots een zwarte onweerswolk over de Kasteelstraat. Eerst leek ht erop dat die wolk zou overdrijven en ergens boven een ander instituut, college of instellign waar priesters wonen zou uitvallen. Inderdaad, de wolk klaarde even op, de hemel werd opnieuw een tikkeltje blauw en het dreigend onweer was vergeten. Echter voor niet lang. De wolk kwam weer... Een telefoon rinkelde. Een vriendelijke stem uit het bisdom: "Is Mr. Brondeel thuis? Ja?... Kan hij even naar Gent komen? Zie,wij kunnen er zo moeilijk uit... het zal Ronse worden." 

Obedienta, gehoorzaamheid. De gelofte van een priester aan zijn bisschop. Gaan waar hij je nodig heeft. Nogmaals overwegen, even je hart voelen breken in het besef van wat je moet achterlaten, met collega's praten over deze verandering, 's nachts niet slapen, en dan voluit 'ja' zeggen.

Zo werd op 1 september 1980 E.H. Flor Brondeel benoemd tot leraar catechese aan de Normaalschool Santcta Maria te Ronse.

Zeven jaar is hij hier op de Normaalschool de enthousiaste leraar en pastorale bezieler geweest. De collega met de open deur, in werkelijkheid maar ook figuurlijk. Gesprekken tot diep in de nacht, gezelligheid, hartelijkheid, soms met een vleugje speelse ironie, maar nooit kwaad bedoeld. Gastvrijheid, met een ruim hart voor de mensen, niet in het minst voor zijn studenten. Een haven om even binnen te zeilen, en dan opnieuw met verse moed, inzicht en vertrouwen het wijdse BNS - ander studentensop te kiezen. Flor Brondeel, een man die blind geassocierd wordt met het voorzitterschap van R.C.C.-pastoraal, het studentenhuis 'Onderweg', retraites, bouworde... en zelfs met witloof, voor school en menig collega een wekelijkse culinaire versnapering uit de Ressegemse groententuin.

Op het Kaatsspelplein te Ronse, in de schaduw van de aloude Sint-Hermeskerk, woont in een groot en plechtig herenhuis voortaan E.H. Brondeel. De drukte van de B.N.S. door haar uitgebreide vriendenkring zal hij er node missen. Maar achter zijn woonst, verbonden met een tuinpad, verrijst scherp afgetekend tegen het groen der Vlaamse Ardennen het grote schoolcomplex van de Zusters van Barmhartigheid. Een kleuterschool, een lagere school, een humaniora... en tussen dat alles de normaalschool voor kleuterleidsters en onderwijzeressen, zijn nieuw werkterrein. Wij hopen oprecht dat hij er heel gelukkig mag zijn, dat hij er mag 'floreren' en er, net zoals hier, zeer veel voor leerlingen en leerkrachten mag betekenen.

Meteen weze deze korte bijdrage een diepgemeend dank-u-wel aan een leraar en collega die in hart en ziel met het wel en wee van onze normaalschool was verbonden, en er nog steeds blijft. Deze betrokkenheid en zorg zijn nu de beste garanties dat zijn aanwezigheid op de Normaalschool te Ronse de rijkste vruchten zal dragen. Wij wensen het hem van harte.

J.D.B.

(Kasteelgalm 1980)

brondeelkan1E.H. Brondeel als kanunnik in de Sint-Michielskerk te Gent in 2014 (Foto: Carl Claes)

 

 

{gotop}