Frans Herman

Frans Herman werd geboren op 1 mei 1931 in Wevelgem. Hij volgde lager onderwijs aan de gemeenteschool van Wevelgem. Frans Herman was als kind al heel erg muzikaal. Hij leerde thuis trompet spelen, op de muziekschool saxofoon en via privéonderwijs piano. Hij speelde bij het muziekkorps 'De Eendracht' in Wevelgem.

Na de lagere school studeerde hij twee jaar aan het college in Menen. Op zijn vijftiende ging hij naar de normaalschool in Torhout tot zijn negentiende. Hij combineerde zijn onderwijzersopleiding met een kostersopleiding.

Na zijn studies was hij anderhalf jaar voltijds actief als gouwleider KSA West-Vlaanderen. Hij koos daarna voor het onderwijs en ging aan de slag in de gemeenteschool van Wevelgem in het eerste leerjaar. Negen jaar lang gaf hij les in Wevelgem. Ondertussen volgde hij in Gent drie jaar lang op zaterdag hogere studies opvoedkunde.

Door de promotie tot directeur van het Damiaancollege in Kortrijk, verliet hij Wevelgem. Tien jaar bleef hij in Kortrijk.

Hij legde inmiddels examens af bij de centrale examencommissie en werd muziekpedagoog. Zo kon hij in 1969 leraar worden voor muziek en muzische vorming aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas, Lagere Normaalschool en Lager Middelbare afdeling. Naast zijn functie in Sint-Niklaas was hij ook enkele uren aan de slag in het Crombeeninstituut te Gent. Wanneer hij in juli 1973 een fulltime job kon krijgen in Gent, verliet hij Sint-Niklaas en verhuisde zijn gezin naar de Bommels in Wetteren-Ten-Ede.

Frans stopte op zijn zestigste als leraar en zou daarna nog vijf jaar doorwerken als diocesaan inspecteur muziek voor het Technisch Onderwijs.

Frans en zijn echtgenote Paula Ottevaere brachten drie kinderen groot, waaronder de zanger Bart Herman. In 2017 vierden ze hun diamanten huwelijksjubileum.