Amedee De Smet

Amedee De Smet
Geboren te Bazel op 7 september 1933

Liep lagere school te Bazel en studeerde verder aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas. Behaalde zijn diploma van onderwijzer in 1952 en van regent in 1954.

Hij werd op 01.09.1956 leraar in het normaalonderwijs in de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas. Hij was leraar Nederlands, muziek, tekenen, geschiedenis, lichamelijke opvoeding (interim, weliswaar) en natuurlijk Frans.

Hij ging met pensioen op 01.09.1993.

Overleden te Sint-Niklaas op 15 augustus 2012.

Wie de Normaalschool kent, kent Amedee. Een generatie onderwijzers kreeg Frans van hem. In onze Humaniora kennen alle leerlingen Menswetenschappen hem als de klasleraar van het 6e jaar. Tientallen keren ging hij met de laatstejaars naar Parijs. Amedee was redacteur van 'Infra' en van Infra's voorloper, 'Kasteelgalm'.

Bij zijn zilveren jubileum: 25 jaar leraar in de Bisschoppelijke Normaalschool in 1981

Geboren op 7 september 1933 te Bazel-Waas, woonachtig Stijn Streuvelslaan 9, 9180 Belsele.

Liep lagere school te Bazel en studeerde aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas.

Gehuwd met Imelda Moris en vader van Koen, Gertjan en Kaatje.

Onderwees Nederlands, muziek, tekenen, geschiedenis, lichamelijke opvoeding (interim, weliswaar) en Frans (sedert onheuglijke tijden).

Als je Amedee ontvangt, serveer hem dan een portie escargots, een goed Frans (of wat dacht je?) wijntje, laat hem wat licht klassieke muziek horen of wat Gregoriaans en praat hem niet over de grote schoonmaak want alleen reeds het zien daarvan maakt hem misselijk. Hij kan trouwens geen enkele karwei thuis vermelden die hij met genoegen opknapt! Je mag hem wel uit wandelen nemen of gezelschap houden bij zijn passieve sportbeoefening: voetbal kijken, op tv, of 'live'.

Zijn vrije uurtjes besteedt hij aan tekenen, lezen (geschiedkundige werken of Simenon) en reizen (in de hoop ooit in het Verre Oosten terecht te komen).

Hij is het best over de school te praten tijdens de jaarlijkse zomervakantie, maar mijd hem halfweg het schooljaar want dan worstelt hij met een ontzaglijke 'februari-kater'.

Volgens Amedee is de jeugd de laatste 25 jaar anders geworden, maar het valt hem moeilijk te bepalen of ze nu slechter of beter is dan vroeger. De jongeren zijn nu wel meer open en direct, minder hypocriet. De meest opvallende verandering ligt op het vlak van de studieijver bij studenten (en deze uitspraak kan natuurlijk op verscheidene manieren uitgelegd worden).

Stel dat hij geen Frans gaf, dan werd hij het liefst tekenleraar.

Mocht hij een beroep kiezen dat met het onderwijs niets te maken heeft, dan zou hij graag restaurant-uitbater in Zuid-Frankrijk zijn.

 

Lees meer: klik hier.

 

 

{gotop}

 

Afdrukken E-mail