E.H. Georges Van Driessche

G Van Driessche

Geboren te Zele op 17.02.1937

Priester gewijd op 16.06.1962

Licentiaat catechetische wetenschappen

Eerst twee jaar leraar aan het Sint-Maartensinstituut van Aalst, daarna, van 01.09.1966 godsdienstleraar aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas tot 1976 en benoemd tot algemeen directeur van de Broeders O.L.Vrouw van Lourdes in Oostakker.

Van 9 april 1984 pastoor-deken van Sint-Niklaas tot 2004.

Op 17.02.2004 benoemd tot rector van de Zwartzusters van de Heilige Phillipus Neri van Sint-Niklaas. Ook benoemd tot aalmoezenier van het Psychiatrisch Centrum Sint-Lucia in Sint-Niklaas

Diocesaan proost van Blindenzorg Sint-Niklaas.

Residentie Sint-Johannes Boscoparochie te Sint-Niklaas

Deken emeritus

Bij zijn afscheid aan de Normaalschool

Tussen de drukke examenactiviteiten en vakantievoorbereidingen in, drong het nieuws van de benoeming van E.H. Van Driessche geleidelijk door to tde leraren- en studentengroep van onze school.

E.H. Georges Van Driessche werd door mgr. Van Peteghem benoemd tot algemeen directeur van de Broeders van Onze-Lieve-Vrouw van Oostakker en tot godsdienstleraar aan de Normaalschool te Oostakker.

Collega's en studenten hadden tijdens de laatste weken van het schooljaar nog ruim de tijd om uit de periode van samenwerking en begeleiding het vele waardevolle op te roepen.

Het was op 1 september 1966 dat collega G. Van Driessche na priesterstudies en na het behalen van het licentiaat in de catechetische wetenschappen aan de K.U.L. op de Normaalschool belandde. Vooraf had hij nog een 'stageperiode' van twee jaar gedaan in het Sint-Maartensinstituut te Aalst. Dit alles was méér dan een goede basis voor deze cursus catechetiek in regentaat en pedagogische en voor enkele catecheselessen in de humaniora (aanvankelijk in onze school en later in het Pius X-college te Zele).

Tijdens die tien jaar werd leraar Van Driessche door studenten en collega's van de Normaalschool en van het diocesaan Godsdienstinstituut te Gent intens gewaardeerd om zijn vakbekwaamheid. Zijn medewerking aan het catechestijdschrift Vita, eerst als redactielid, daarna als hoofdredacteur was daarvan de normale uitloper. Ook de Katholieke Schoolgids mag sinds jaren op zijn inbreng rekenen. Hij stelde twee units samen voor het middelbaar onderwijs: één over Theresia van Lisieux (Een vrouw om nooit te vergeten) en één van uit teksten van A. de Saint-Exupérie (Zoektocht naar mens en God). Zelfs in de 'Kasteelgalm' heeft hij gepubliceerd. Hij heeft trouwens beloofd zijn astrologische capriolen volledig af te werken.

Er was niet alleen de deskundigheid van de vakleraar. In de uitbouw van de pastoraal in het P.H.O. en in de lagere school was een 'bezield' priester aan het werk. Dit priesterwerk kreeg ook vorm in week-end-parochiedienst te Hamme en in de gelovige begeleiding van jongeren en religieuzen in retraite en bezinningsdagen. 

Deze benoeming doet op de Normaalschool een veelzijdige collega en leraar verdwijnen. Wij zijn blij dat E.H. Van Driessche bij zijn werk als directeur van een broedercongregatie en als leraar aan een 'broedernormaalschool' zal kunnen voortbouwen op hetgene hij hier tot stand bracht.

"Er zijn dingen, die je nu eenmaal niet zegt: die alleen geraden kunnen worden" (G. Van Driessche, Woorden die doen leven, p. 61). Wij mochten deze levenswijsheid van Theresia van Lisieux bij dit afscheid toch wel eens met de voeten treden?

(Kasteelgalm, herfst 1976)

 E.H. Georges Van Driessche: diamanten priesterjubileumklik hier.