Jacques Meganck

1954jmeg
Jacques Meganck werd geboren te Sint-Niklaas op 3 oktober 1934. Hij ging naar de kleuterschool en volgde de eerste graad van de lagere school in Berkenboom Sint-Niklaas. Zijn verdere lagere school en zijn middelbare studies deed hij in het College te Sint-Niklaas (Wetenschappelijke A 1952). 1951 52wetA jmeganck1952 Wetenschappelijke A Hij
studeerde verder aan de Sint-Ignatius Handelshogeschool te Antwerpen en werd in 1954 licentiaat in de handels- en financiële wetenschappen.

Na zijn legerdienst en enige activiteit in de bedrijfswereld werd hij bij de aanvang van het schooljaar 1958-59 leraar in de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas en gaf hij wiskunde en handel. Later ook economie en sociologie en nog wat aardrijkskunde.

Naast zijn opdracht in de Normaalschool werd hij 1986 te Brussel coördinator onderwijs - VKW (Verbond van Kristelijke Werkgevers en Kaderleden). Hij moest het contact tussen onderwijs en bedrijfswereld verbeteren waar dit al bestond en beginnen leggen waar dit nog niet bestond. 

Hij had nog opdrachten op vele andere plaatsen, o.a. aan de UFSIA, school Sint-Carolus, LBC, O.L.Vrouw Presentatie,...
ufsia assistent17.03.1960 - UFSIA - assistent
Hij was secretaris van het postuniversitair Programma Bedrijfsbeheer en tevens werkleider bij het studiecentrum van Economie en Sociaal Onderzoek van de UFSIA  als assistent van prof. dr. P.H. Virenque en prof. Visengen.

Hij ging met pensioen op 01.09.1993.

Een generatie jongeren hebben hun economische inzichten aan hem te danken. 

Jacques Meganck schreef meerdere leerboeken over economie die in het Hoger Onderwijs worden gebruikt. Zelfs zijn licentiaatsthesis 'De Multiplicator' (Studiecentrum Sint-Ignatius) werd gebruikt in het onderwijs. Hij schreef veel artikelen in economische tijdschriften en recensies over heel wat boeken. Schrijven moest hij steeds doen. Na zijn pensionering in 1993 bleef hij werken aan economisch wetenschappelijke boeken, zelfs tot kort vóór zijn overlijden in 2018. 

De familie van Jacques heeft de laatste twee werken in eigen beheer in boekvorm uitgebracht: 'Friedrich List - Het economisch nationaalliberalisme', opgedragen aan Elisabeth, zijn echtgenote, en 'Van Epikouros tot Keynes - Historiek van het economisch denken', opgedragen aan Christiaan en Wolf, zijn achterkleinzonen. Lees hier meer over: klik hier.

J.MeganckxRouwprent Jacques Meganck
Jacques Meganck overleed te Sint-Niklaas op 24 januari 2018.

 Lees meer: klik hier.

 Jacques Meganck is de echtgenoot van oud-lerares Elisabeth Vermeulen en de broer van priester-leraar E.H. Marc Meganck.