E.H. Alfons Pilaete

a pilaete
Geboren te Aalst op 30.04.1922

Priester gewijd op 13.04.1947

Licentiaat Romaanse filologie (kandidatuur in 1949 aan de universiteit van Leuven)

Hij werd onmiddellijk leraar in een groot aantal vakken: Frans, Nederlands, Latijn, Engels en aardrijkskunde.

Van 1949 tot 1950 werkte hij in het Sint-Jozef-instituut te Sint-Niklaas.

In 1950 kwam hij naar de Normaalschool te Sint-Niklaas, waar hij vooral in het regentaat werkzaam is geweest, eerst als kandidaat maar vanaf 1954 als licentiaat in de Romaanse filologie.

Hij werd in 1964 benoemd tot diocesaan inspecteur Frans in diverse schooltypes van het bisdom, maar behield een gedeeltelijke lessenrooster.

Vierde in 1972 zijn 25-jarig priesterjubileum.

Hij verliet de Normaalschool na het schooljaar 1982-83.

Ontslag op 01.09.1992 (Inspecteur emeritus)

 

 

Bij zijn afscheid aan de Normaalschool in 1983

Op de Nederlandse Prinskensdag, 30 april van het jaar 1922, werd Alfons Pilaete geboren in Aalst, dus één dag vroeger dan de dag van de arbeid. Aalstenaar van geboorte, is hij in hart en ziel Aalstenaar gebleven. Getuige de staaltjes van onvervalst Aalsters dialect dat ik tijdens verschillende reizen van hem kon horen.

Op het Groot College van Aalst, dat van de Jezuïeten, voltooide hij in het oorlogsjaar 1940 zijn Grieks-Latijnse Humaniora en begon nadien zijn seminariestudies (Hij werd dus geen Jezuïet). In 1947 werd hij priester gewijd, waarna hij in Leuven in 1949 de kandidatuur  in de Romaanse filologie behaalde. Zoals het toen de gewoonte was, werd hij onmiddellijk leraar in een groot aantal vakken: Frans (natuurlijk), Nederlands, Latijn (zwak of sterk!) en zelfs Engels en aardrijkskunde!

Van 1949 tot 1950 werkte hij in het Sint-Jozef-Instituut te Sint-Niklaas, waar ik hem als leerling amper gekend heb.

Vanaf 1950 kwam hij naar de Normaalschool te Sint-Niklaas waar hij vooral in het regentaat werkzaam is geweest, eerst als kandidaat maar vanaf 1954 als licentiaat in de Romaanse filologie. Waarna hij zijn levenstaak vond in het doceren van Frans en later in het inspecteren van diezelfde taal in diverse schooltypes van zijn bisdom. Tot zover de droge feiten van een gevulde carrière.

De mens Alfons Pilaete is echter boeiender en complexer.

Als leraar zeer sterk beslagen in zijn vak. Toch een beetje afstandelijk, en misschien voor velen een beetje ongenaakbaar, zeker voor de leken. Voor allen bleef hij Mijnheer Pilaete die Frans geeft.

We wisten dat hij in Aalst woonde, inspecteur was en met zijn moeder zijn vakanties in Oostduinkerke doorbracht, waar hij een enorme rol heeft gespeeld in de geestelijke begeleiding van de jeugd.

Ook voor mij bleef hij in die jaren een beetje afstandelijk.

Ik weet nog dat ik in Oostduinkerke zeker niet zou aangeklopt hebben aan de villa. Nu weet ik dat ik ongelijk had.

Ik heb als een enorme ervaring de echte Fons Pilaete leren kennen als een gulle, humorvolle en behulpzame mens op reizen in verschillende continenten waar nogal wat verkeerd kon lopen.

Hij is een gelukkig man die op reis niet fotografeert, maar er de voorkeur aan geeft contact te zoeken met de mensen ter plaatse. Weet u het nog in Senegal, waar iedereen u scheen te kennen als monsieur Alphonse le belgicain? Hij kende er iedereen. Wij kenden niemand.

Pilaete is in geest een echte humorist. Ik heb hem graag in een groep als er grote afstanden moeten afgelegd worden, omdat hij op een onvergetelijke manier de fijnste kleinkunstenaars kan imiteren, te beginnen natuurlijk met zijn hoofdnummer (Toon Hermans), over de Franse zangers, om te eindigen met zijn Amerikaans répertoire (overblijfsel van zijn Engelse lessen?).

Ik weet dat een VTB-groep hem ooit gevraagd heeft nog eens met hen te reizen tegen verminderd tarief, alleen maar om 'zijn Toon Hermans' nog eens te horen.

En dan zijn hulpvaardigheid. Op reis draagt Pilaete valiezen, helpt mensen naar hun kamers, vult documenten in en doet alles wat de reisleider vraagt.

Misschien komt dat wel door het feit dat Fons een sociaal mens is.

Weet u nog wat u me zei na een reis in Zuid-Amerika toen we u thuis afzetten? "Ach, nu kom ik zo maar in een leeg huis".

Alfons Pilaete, wees er daarom van overtuigd dat veel huizen voor u openstaan, niet alleen in Aalst of Sint-Niklaas, maar in veel Vlaamse steden en gemeenten. Vergeet dat niet.

Met dank voor uw lessen, en uw diepe menselijkheid, monsieur le belgicain, ad multos annos en kom toch nog eens naar Sint-Niklaas.

(Andreas Van Peteghem in 'Kasteelgalm', herfst 1983)

bericht a pilaete.tif
 bidprent pilaete.tif

 

 

{gotop}