Albert Van Hoeijstrasse in Blankenburg (Duitsland) ingehuldigd

Op 14 december 2021 werd de Albert Van Hoeij Strasse in het Duitse Blankenburg officieel ingehuldigd. Hiermee wordt Albert Van Hoeij, de verzetsheld uit Stekene, geëerd voor de herinnering én verzoening na Wereldoorlog II.

Albert Van Hoeij werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas in 1943. In 1944 werd hij betrapt door de Gestapo met een papier waarop hij het verkeer op een vlieghaven zou noteren voor het verzet. Hij werd overgebracht naar het concentratiekamp van Buchenwald en vandaar ging het naar het bijkamp in Blankenburg en later naar Dora. Dertien maanden bracht hij er door. Onder dwang groeven ze er tunnels voor een toekomstige  wapenfabriek. Loodzwaar werk voor uitgemergelde lijven.

Toen de geallieerden naderden, het was april 1945, begon de beruchte Dodenmars naar Schjeswig-Holstein. Albert overleefde de tocht ternauwernood. Maar zijn goede vriend Phil Cornu werd brutaal neergeschoten door een SS-er tijdens die Dodenmars. Na zijn bevrijding bracht het Rode Kruis Albert naar Zweden, waar hij door buiktyfus wekenlang in coma lag. Pas in augustus 1945 kon hij weer naar huis.

In de Duitse krant 'Harzer Volksstimme' verscheen op 15 december het volgende artikel.

krant15.12.2021

 Bij de Albert Van Hoeijstrasse staan twee informatieborden:

Bord1strasse
Bord2strasseLees meer over Albert Van Hoeij: klik hier.