Boek: Mogen we nog verwonderd zijn?

Zopas, in september 2021, verscheen bij uitgeverij Borgerhoff & Lamberights het boek 'Mogen we nog verwonderd zijn?', samengesteld door Hans Schmidt. Het boek is een pleidooi voor meer kunsteducatie in het onderwijs.

Hans Schmidt verzamelde een groep erudiete, interessante mensen rond hem om in dat boek een stevig pleidooi te houden voor meer KUNSTEDUCATIE in het REGULIER onderwijs. Experts onderschrijven het belang ervan voor de persoonlijkheidsontwikkeling van kinderen en jongeren. Kunstonderwijs is sinds jaar en dag echter vaak het lelijke eendje op school. 

Dit boek is, denkt Hans, meer dan nodig. Het komt ook op het juiste moment omdat de eindtermen - am ende - duidelijk aan het Secundair Onderwijs vragen wat in het Basisonderwijs al lang gevraagd wordt.

Eindterm 16 benadrukt dat er in elke school op elk level aan cultuur- en kunsteducatie moet gedaan worden, zowel creërend als beschouwend.

boek h smidtIn Mogen we nog verwonderd zijn?  breken verschillende ervaringsdeskundigen en artiesten een lans voor het kunstonderwijs. De meerwaarde én de noodzakelijkheid ervan wordt geduid vanuit antropologische, psychologische, pedagogische, neurobiologische en filosofische hoek. Daarnaast bevat het boek ontroerende persoonlijke getuigenissen en een visie over hoe kunsteducatie op de lagere en middelbare school er zou kunnen uitzien. Een inspirerend pleidooi voor verwondering en een aanrader voor iedereen die begaan is met humaniserend onderwijs. 

Het boek bevat bijdragen van Dirk De Wachter, Hans Schmidt, Kris Rutten en Ronald Soetaert, Rik Pinxten, Roger Standaert, Filip Verneert, Juliette Taquet, Brigitte Dekeyzer, Judith Wambacq en Bart Devaere, en interviews met Nic Balthazar, Michaël Borremans, Alain Platel, Arne Sierens en Willem Vermandere. 

De auteurs schenken hun royalty’s aan RASA vzw: Open Ogen voor Kunst. RASA ontwikkelt en presenteert reizende tentoonstellingen met actuele kunst voor kinderen en jongeren. 

Hans Schmidt behaalde het diploma van onderwijzer aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas in 1974.

Lees meer over Hans Schmidt: klik hier.