• Home
  • Nieuws
  • 'Religieus atheïsme': boek van Erik Meganck

Boek 'Religieus atheïsme. (Post)moderne filosofen over God en godsdienst' van Erik Meganck

Op 15 april 2021 verscheen het nieuwe boek van Erik Meganck 'Religieus atheïsme. (Post) moderne filosofen over God en godsdienst'.

e meganck
Erik Meganck, geboren in 1962,  is de broer van Dieter (O1985), Geert (H1984) en Sieglinde en de oudste zoon van de oud-leraars van de Bisschoppelijke Normaalschool Jacques Meganck en Elisabeth Vermeulen, de neef van oud-leraar E.H. Marc Meganck en de kleinzoon van Victor Meganck, oud-secretaris van de BNS. Erik was leerling van de Lagere Oefenschool en volgde daarna in de humaniora Latijn-Grieks.

Erik Meganck, studeerde verder filosofie, theologie, religiewetenschap, psychologie en pedagogie. Hij is doctor in de filosofie. Hij was gasthoogleraar metafysica en godsdienstfilosofie aan de KU Leuven. Nu doceert hij aan het International Institute Canon Triest en bij FVG Antwerpen (Faculteit voor de vergelijkende studie van religie en humanisme) doceert hij 'Christendom en Wijsgerige theologie'.

boek erikmeganck
In zijn boek stelt Erik de vraag: Hoe komt het dat Feuerbach, Nietzsche, Wittgenstein, Russell, Sartre of andere filosofische zwaargewichten er niet in geslaagd zijn God definitief uit de westerse wereld te vegen?
In 'Religieus atheïsme' bespreekt Erik Meganck twaalf invloedrijke (post)moderne filosofen die elk in meer of mindere mate ‘atheïst’ worden genoemd. Althans, dat leert de karikatuur die men in handboeken en inleidingen vindt. Erik Meganck schoont dit beeld op en biedt aan de hand van hun visie op God en godsdienst een frisse kijk op actuele godsdienstfilosofie, die voorbijgaat aan de moderne spagaat tussen denken en geloven. Dat mondt uit in een rijker atheïsme dan de oppervlakkige variaties op ‘God bestaat niet’. God is dood, leve God!
"Is God verdwenen uit de filosofie? Allerminst, zo laat Erik Meganck zien in dit boeiende boek, waarin de moderne filosofie op een onthullende manier gelezen wordt. Aan het eind van alle metafysicakritiek keert onherroepelijk de naam van God weer terug." (Omschrijving van het boek door Ger Groot)

Een boek dat over filosofie gaat, dus ook over theologie. Over theologie, dus ook over filosofie. En dat bovendien een plezier is om te lezen. (Rik Torfs)

Het boek ligt nu in de boekhandel (Uitgeverij Damon € 24,90)

Auteur Erik Meganck werd geïnterviewd door Pater Elias over Religieus atheïsme, (Post)moderne filosofen over God en godsdienst.

Je kunt het interview hier bekijken.