Norma-nieuws 13 december 2023

- Op 2 december 2023 overleed te Sint-Niklaas Jacqueline Van Peteghem, echtgenote van oud-leraar Maurits Tachelet. Er werd afscheid genomen tijdens de verrijzenisliturgie in de decanale Sint-Nicolaaskerk, Grote Markt te Sint-Niklaas op vrijdag 8 december 2023.

Lees meer op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Nieuwsberichten’ – ‘Nieuwsberichten 2023’.

-0-

- Op 3 december 2023 overleed te Wetteren Koen De Vuyst, zoon van Achiel De Vuyst*. Koen werd geboren te Gent op 15 maart 1969. De uitvaartliturgie had plaats in de Sint-Martinuskerk te Massemen op 9 december 2023.

*Achiel De Vuyst werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1959.

Lees meer over Achiel De Vuyst op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Terloops’.

-0-

- Op 25 november 2023 liep Hans Burm* zijn laatste wedstrijd als 57-jarige in de Warandeloop te Tilburg. Hij werd in de categorie M55 elfde. Hij legde de 7,5 km af in 30 minuten 58 seconden, dat is 14,5 km per uur.

*Hans Burm werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1987.

-0-

- Zopas verscheen de tweede druk van het boek ‘De Werkkamer – Interviews in het schrijfatelier’ van Frank Pollet*, een interviewboek met 28 bijzondere vraaggesprekken met dichters in en over hun werkkamers.

*Frank Pollet werd als regent Nederlands – Engels –Geschiedenis gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas in 1980.

Lees meer over Frank Pollet op de stite ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen’.

-0-

- Bij uitgeverij ‘Het Punt’ verscheen het boek ‘Verdwaalkaart’, een dichtbundel van Staf De Wilde*. Staf bewijst met deze prachtige bundel eens te meer een meester-kenner te zijn van onze taal. De gedichten vragen om een overpeinzing nadien, ze zetten de lezers aan het denken.

Het boek kost € 23.

Lees meer over het boek op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Nieuwsberichten’ - ‘’Nieuwsberichten 2023’.

*Staf De Wilde behaalde in 1967 het diploma van onderwijzer aan de Bisschoppelijke Normaalschool. Hij studeerde later verder en werd licentiaat Germaanse filologie.

Lees meer over Staf De Wilde op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen’.

-0-

- Voorzitter Thom Nelis* nodigt uit voor de viering van het 150-jarig jubileum van de Koninklijke Sint-Jozefsgilde Hamme Sint-Anna op zaterdag 16 december 2023.

Op het programma voor iedereen:

❖ 16u.00: Receptie en feestrede, tentoonstelling archief gilde.

❖ 17u.30: Feestelijke winterbarbecue in Parochiaal centrum Hamme Sint-Anna

(Gemarineerde kipfilet, Chateaubriand, barbecueworst, warme groentjes,

gebakken aardappeltjes, brood, sauzen + koffie en dessert)

Graag uw aanwezigheid bevestigen aan voorzitter Thom Nelis, Albert Van Heckelaan 8 – 9220 Hamme 052/47.87.46 of 0472/93.16.17 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Deelnameprijs: € 30 (cash of met overschrijving op BE35 7512 0457 2737 met vermelding naam). Bevestigen voor 09/12/2023.

*Thom Nelis werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1995.

-0-

- In een nieuwe postcastaflevering ‘De beste kamer’ praat Leo De Bock* met jurist, historicus en rector van de Universiteit Antwerpen (zijn laatste jaar) Herman Van Goethem over de rode knipperlichten van deze tijd. Leo praat met Herman Van Goethem over zijn boek ‘1942, het jaar van de stilte’, over het Hannah Arendt Instituut,…

Je kunt deze podcast beluisteren via volgende link: https://shorturl.at/clrSY

*Leo De Bock heeft zijn hele opleiding gekregen in de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas: van de lagere oefenschool naar de humaniora (Menswetenschappen) en regentaat Nederlands, Engels, Duits (1979).

Lees meer over Leo De Bock op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen’.

-0-

- In november 2023 werd de jaarlijkse nieuwsbrief verstuurd van ‘vzw Kalasi’, opgericht door Bert De Wolf* en enkele medewerkers, met als doel het verbeteren van de onderwijskwaliteit in 12 scholen in de provincie Kongo-Central in de Mayombe-regio. In de nieuwsbrief lees je o.a. de gerealiseerde doelstellingen in 2023.

De eerste plannen voor 2024 zijn: twee gemetselde waterputten in KUIMBA, verder bouwen in VAKU NGANDU (bijschool van Luango), rehabilitatie van versleten klaslokalen in LUANGO, onderhoud, herstelling, vervanging van apparaten, bijkomende aankoop van computers en beamers.

Wil je deze nieuwsbrief lezen, wil je meer weten over dit prachtig project, of wil je dit project steunen, surf dan naar de site www.kalasi.be.

*Bert De Wolf behaalde in 1968 het diploma van regent Frans-Geschiedenis-Godsdienst aan de Bisschoppelijke Normaalschool. Als licentiaat Pedagogische Wetenschappen kwam hij terug naar de Normaalschool en werd er leraar tijdens het schooljaar 1975-76.

Lees meer over Bert De Wolf op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Leraars’.

-0-

- Dirk Deschaumes* zoekt het boekje ‘Du tac au tac’ (met gele kaft) dat hij moest lezen tijdens zijn studies in het regentaat bij E.H. Alfons Pilaete. In dit boekje kan men allerlei Franse zegswijzen vinden. Wie kan Dirk dit boekje bezorgen (verkopen)?

*Dirk Deschaumes behaalde aan de Bisschoppelijke Normaalschool het diploma regent Frans-Geschiedenis-Godsdienst in 1976.

-0-

- Op 17 december 2023 kun je in de Onze-Lieve-Vrouwekerk te Daknam om 15 uur luisteren naar ‘Over Kerstmis in het alledaagse leven.’ Verteller: Ad Goos, Organist: Jo van Eetvelde*

*Jo Van Eetvelde behaalde het diploma van koster-organist aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1953.

Lees meer over Jo Van Eetvelde op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen’.

-0-

- In 1981-82 zat Jan Lampaert* in het eerste jaar van de onderwijzersopleiding. Van leraar Leo De Meulenaer kreeg men toen les over Kinderliteratuur. De studenten hadden een bijhorende syllabus. Heeft iemand deze syllabus nog? Of een digitale versie? Graag een seintje aan Jan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

*Jan Lampaert behaalde het diploma van onderwijzer aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1983.

Lees meer over Jan Lampaert op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Hobby’s & Talenten’.

-0-