Norma-nieuws 11 april 2023

- Op 8 april 2023 overleed thuis te Belsele Ivan De Baere. Hij werd geboren te Sint-Niklaas op 9 september 1934. Hij begon aan de Bisschoppelijke Normaalschool als drukker-bibliothecaris. In 1976 kreeg hij de functie van klerk en in 1978 werd hij studiemeester op het secretariaat. Hij sloot zijn loopbaan af als directiesecretaris. Verschillende jaargangen van oud-leerlingen onderwijzers en regenten zijn in het bezit van een diploma, sierlijk met de hand geschreven door Ivan in kalligrafie.

Er wordt van Ivan afscheid genomen in intieme kring op vrijdag 14 april 2023.

- Jan de Gendt* en zijn echtgenote Nadine Amelinckx, beiden 67 jaar, zijn al 8 jaar met pensioen. Maar door het lerarentekort, o.a. door corona, willen ze hun oud-collega’s helpen en staan ze nu weer voor de klas in de Hollebeekscholen in Temse. Jan stond er 25 jaar in het vijfde leerjaar, Nadine was 27 jaar leerkracht en 7 jaar directrice.

- *Jan De Gendt werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1976.

-0-

- Wie tussen 20 mei en 10 september aan onze kust verblijft kan een kunstwerk van Luc Van den Branden* bewonderen op de openluchttentoonstelling ‘Cabin Art 2023’ in Sint-Idesbald. Thema van de tentoonstelling: ‘Leven in de duinen’.

*Luc Van den Branden deed zijn humaniorastudies aan de Bisschoppelijke Normaalschool (1974-1980) en behaalde in 1983 het diploma van regent Nederlands-Engels-Godsdienst.

Lees meer over Luc Van den Branden op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Hobby’s & Talenten’.

-0-

- Op 22 maart 2023 is de nieuwe jaarreeks ‘Affiche’ op Ment-TV gestart, het programma rond theater en musical, gepresenteerd door Marc Boon*. Het is te bekijken iedere woensdag om 21 uur en zondag om 14 uur.

- *Marc Boon behaalde in 1991 het diploma regent Nederlands-Geschiedenis-Economische Wetenschappen aan de Bisschoppelijke Normaalschool.

Lees meer over Marc Boon op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen’.

-0-

- Op 14 maart 2023 verscheen bij uitgeverij Standaard het voetbalboek 'Randje buitenspel' van Chris Picavet* en zijn zoon Stijn. Het is een bundeling van 100 weinig of niet bekende verhalen uit de voetbalwereld.

Het boek telt 272 pagina's en kost € 23,99. Lees meer over dit boek op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Nieuwsberichten’ – ‘Nieuwsberichten 2023’.

*Chris Picavet werd als regent Nederlands-Engels gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1981.

Lees meer over Chris Picavet op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen’.

-0-

- Het Ysengrin Kunstcollectief en zijn voorzitter Dirk Bosschaert* exposeren op 14 en 15 april 2023 van 14 tot 18 uur en op 16 april van 10 tot 18 uur in de Sint-Maarten Middenschool, Kallobaan 3A te Beveren. Op de tentoonstelling is er poëzie, textielkunst, cartoons, kunstfotografie, schilderkunst, tekeningen, literatuur, beeldhouwkunst en street art.

*Dirk Bosschaert deed zijn humaniorastudies (economie) aan de Bisschoppelijke Normaalschool van 1982 tot 1988.

Lees meer over Dirk Bosschaert op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Hobby’s & Talenten’.

-0-

- In de programmatie van toneelgezelschap Laika, gevestigd in Borgerhout, waarvan Jo Roets* de artistieke leiding heeft, staan voor de volgende maanden nog enkele producties. Jo Roets deed de tekstbewerking en heeft de regie van ‘Aardappelsoep’. Bij de voorstelling van ‘Balsam’ heeft hij de eindregie en voor ‘Lucht’ doet hij de coaching.

Lees hier meer over op de website van het toneelgezelschap: laika.be

*Jo Roets behaalde het diploma van onderwijzer aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1981. 

Lees meer over Jo Roets op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen.

-0-

- Voor een reeks audiodocumentaires ‘Op weg met God’ verbleef Leo August De Bock* een week in het grote missiehuis van de Zusters van de Jacht in Heverlee en deelde het leven van de zusters.

Je kunt nu al de audiodocumentaires van deze reeks, acht afleveringen, beluisteren via volgende link:

https://open.spotify.com/episode/40LrhS3H5KeusM966PyQMC?si=uONg-r9VTMiT9tP2VBtKFA

In de zevende documentaire ‘Fully alive’ gaat Leo in gesprek met de zusters Jacqueline Opdeweeghe en Caroline Boermans. Zuster Jacqueline was missiezuster op verschillende locaties in Brazilie, toen nog een dictatuur. Zuster Caroline koos Hong Kong als bestemming, toen de mensen op de vlucht sloegen voor het regime van Mao Tse Dong.

In de achtste en laatste documentaire, ‘Op weg met Siggersigge, Sputnik en Oxo’, vertelt zuster Agnes. Ze vertrok in 1960 naar de Filippijnen. Ze kwam daar terecht in een land waar bloed uit liep. Onder president Marcos leefden de Filippijnen in een niets ontziende dictatuur. Zuster Agnes zag en zocht zich een weg door het geweld dat zich ook volop in haar leven voordeed.

*Leo De Bock kreeg zijn hele opleiding in de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas: van de lagere oefenschool naar de humaniora (Menswetenschappen) en regentaat Nederlands, Engels, Duits (1979).

Lees meer over Leo De Bock op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen’.

-0-

- Op 1 maart 2023 werd Pieter Bogaert* aangesteld als directeur van het Vrij Technisch Instituut De Puytenput te Aalst.

- *Pieter Bogaert werd als regent Nederlands – Engels gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1983.

-0-

- Armand Konings* is zich volop aan het voorbereiden voor zijn 7e deelname aan het fietsproject ‘1000 km Kom op tegen Kanker’ van 18 tot en met 21 mei 2023. Je kunt zijn trainingsschema volgen op zijn website We trappen door (Ctrl + klikken voor koppeling).

*Armand Konings behaalde het diploma regent Frans-Geschiedenis aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1977.

Lees meer over Armand Konings en zijn motivatie voor dit fietsproject op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Nieuwsberichten’ – ‘Nieuwsberichten 2022’

-0-

- Op zondag 2 april 2023 kwamen bouwkampers uit de tijd van de Normaalschool weer samen in Belsele. Het zijn ‘super-anciens’, die, nadat zij afstudeerden aan de Normaalschool, bleven meegaan op bouwkamp. Zelfs nadat sommigen waren getrouwd en kinderen kregen, beslisten zij om elk jaar in de zomer op gezinsbouwkamp te gaan in Vlaanderen zodat de jonge gezinnen (zelfs met baby’s) konden meegaan. Zo’n 15 jaar hebben zij dit volgehouden. Nu komen ze nog elk jaar tweemaal samen, in de paasvakantie en de herfstvakantie voor een wandeling en een gezellig samenzijn.

Lees hier meer over op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Nieuwsberichten’ – ‘ Nieuwsberichten 2023’.

-0-