Paul Staut gelauwerd met trofee van Sportverdienste

paul stauttrofee
Deze maand januari werd Paul Staut gehuldigd door de Sportraad van Beveren en ontving hij de 'Trofee van Sportverdienste 2023'. Hij krijgt de prijs niet specifiek voor een sportieve prestatie, maar wel omwille van zijn jarenlange onschatbare, onmisbare waarde en verdiensten bij basketbalclub Remant Basics Melsele. In zijn jeugd was hij speler van Beveren. Het seizoen 1979-80 kwam hij bij de club in Melsele als speler-trainer, en dat werd onmiddellijk een groot succes want de ploeg promoveerde naar IIe provinciale. De daaropvolgende seizoenen bleef hij trainer (tot het seizoen 1982-83) en na een onderbreking loodste hij tijdens het seizoen 1990-91 de ploeg naar Ie provinciale. Inmiddels speelt de club nu in Top Division Men1, de tweede nationale en is de club uitgegroeid tot één van de grootste basketbalclubs in België en staat de jeugdwerking model voor heel wat andere clubs. 

In zijn sportloopbaan was Paul Staut bij Melsele speler, coach van de A-ploeg, de juniors, de kadetten, de miniemen, de pupillen, de benjamins, de microben, de beginners, de dames en de jeugdploegen bij de dames (nu nog de benjamins). Hij zetelde ook vele jaren in het bestuur van de club als secretaris en was ook drie jaar actief in het Provinciaal Comité Oost-Vlaanderen waar hij verantwoordelijk was voor het opstellen van de kalender van zowel de seniors als jeugd. Hij zetelde tegelijk in de tuchtraad. Ondertussen was hij ook nog eens coach in Sleidinge en bij de dames van Bazel. Op een bepaald moment speelden ze in zijn gezin allemaal basketbal: zijn 2 kinderen, Bert en Wim, zijn vrouw Maria en ook zijn kleinkinderen Sam en Dries zijn of waren bij Basics.

Paul Staut werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1973. Hij was coördinator BSO van 09.01.1975 tot 31.01.2015 in GTI (Gemeentelijk Technisch Instituut) te Beveren. Hij ging met pensioen op 01.02.2015.