Overlijden Eugeen Van Goethem

eugeenvangoethemfotoOp deze foto bespeelt Eugeen Van Goethem het grote orgel in de Pius X baseliek van Lourdes bij het overlijden van Luc De Geest, directeur van bedevaarten bisdom Gent. Het was voor Eugeen een uitzonderlijk hoogtepunt in zijn carrière als organist om dit orgel te bespelen.
Op 13 december 2023 overleed te Beveren Eugeen Van Goethem. Hij werd geboren te Sint-Gillis-Waas op 26 juni 1935. Hij volgde de kostersschool in de Bisschoppelijke Normaalschool vanaf 1950 en werd er gediplomeerd in 1953.

De afscheidsviering had plaats in de O.L.Vrouwekerk te Sint-Niklaas op 23 december 2023.

Eugeen Van Goethem was amper 15 jaar toen hij de kostersschool ging volgen in Sint-Niklaas. Als 20-jarige jongeman werd hij in 1955 al koster-organist in Burcht, waar hij toen woonde. In 1972 kwam hij het Kemzeekse koor versterken, waar hij eerst de repetities begeleidde. Maar al vlug werd hij de vaste organist van de Sint-Jacobusparochie, waar hij alle zondagen en hoogdagen te vinden was.

Ondanks zijn drukke job destijds bij de waterbouwwerken Hye in Burcht, zijn florerende wijnhandel in Sint-Niklaas en het bestuurschap bij de Sint-Niklase schuttersmaatschappij Vrede Best kon hij Kemzeke niet meer loslaten.

Voor zijn inzet gedurende veertig jaar voor het koor en de parochie werd hem in december 2012 in naam van bisschop, monseigneur Luc Van Looy, een ereteken opgespeld. Organist Eugeen was totaal verrast toen hij midden in de mis vooraan werd geroepen door pastoor Vermeersch. Dirigent Chrétien Vermachelen nam de honneurs voor de bisschop waar. Eugeen Van Goethem nam het ereteken bescheiden maar zichtbaar aangedaan in ontvangst onder luid applaus van de parochianen en het voltallige koor. De Kemzeekse pastoor sprak de wens uit dat er nog veel jaren mogen volgen.