Herman Vijt stopt als burgemeester op 1 januari 2024

herman vijt
Op 1 januari 2024 legt Herman Vijt zijn mandaat als burgemeester van Hamme definitief neer. Volgens het geplande scenario binnen zijn partij CD&V zou hij aan het einde van de lopende legislatuur afscheid nemen van de gemeentepolitiek. Maar hij nam deze moeilijke beslissing omdat hij moeizaam herstelt van een coronabesmetting van 2 jaar geleden. Tijdens de pandemie werd hij zwaar getroffen met een periode coma en ernstige ademhalingsproblemen. Hij kwam er weer bovenop maar volledig hersteld van het virus geraakte hij nooit. De laatste maanden was Ann Verschelden al waarnemend burgemeester en zij wordt op 1 januari 2024 de eerste vrouwelijke burgemeester van Hamme.

Herman Vijt begon zijn politieke carrière als voorzitter van de toenmalige CVP-afdeling in Hamme-Moerzeke. Hij werd gemeenteraadslid in Hamme na de verkiezingen van 1994. Na de gemeenteraadsverkiezingen in 1997 werd hij meteen schepen van cultuur, toerisme, kunstonderwijs en mobiliteit. In 1910 nam hij de burgemeestersjerp over van zijn partijgenoot Paul Van de Casteele. Sindsdien was hij onafgebroken burgemeester van Hamme. Hij was nu bevoegd voor algemeen beleid, personeel, veiligheid (brandweer / 112 / …), burgerlijke stand, polders en waterwegen, landbouw en communicatie.

Herman Vijt werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bischoppelijke Normaalschool in 1980. Hij werd onderwijzer aan de gemeentelijke basisschool De Dobbelsteen te Hamme-Moerzeke.