Marc Van de Woestijne

marc vandewoestijne
Marc werd geboren te Eeklo op 18.05.1942 en groeide op in een gezin van kleine middenstanders met acht kinderen. Hij verbleef geregeld voor korte of langere tijd in 'schoolkolonies' en die ervaringen kwamen er later van pas in de pensionaten waarin hij terecht kwam tijdens zijn verdere studies.

In 1959, nadat hij al eerder in de Grieks-Latijnse zijn syntaxis (vierde jaar middelbaar) had beëindigd, kwam hij op aanraden van college- en parochiepriesters, die in hem een geboren leraar zagen, terecht in de Kasteelstraat te Sint-Niklaas. De school, ook het internaat, beviel hem. Hij was al eerder gewoon geraakt aan kleine chambretjes en ook met de leraars en opvoeders viel wel te leven. En dan was er die ene geëngageerde taalleraar, E.H. Hugo Verbeke, die er in slaagde de leerlingen, naschools, te enthousiasmeren voor muziek, vooral negrospirituals en jazz. Wellicht heeft hij ertoe bijgedragen dat zij dan een eigen klasgroep oprichtten, waarvan Marc toen met jeugdige fierheid en inzet praeses van werd. Er waren de wekelijkse bijeenkomsten waar zij, onder begeleiding van de klasleraar, muziek en poëzie beluisterden en zelf presteerden... Iedereen gelukkig, uitgezonderd die ene, nog jonge subregent, E.H. Guido Smet, die het moeilijk kon verdragen dat slechts één klasgroep geregeld aan zijn controle ontsnapte. UIteindelijk heeft dit geleid, na de krokusvakantie van februari 1961, dat Marc de Normaalschool in Sint-Niklaas verliet en zijn verdere onderwijzersopleiding (vanaf het tweede jaar) verder mocht zetten in de Normaalschool te Oostakker, dat jaar als enige extern. Het volgende jaar is hij dan zoals iedereen intern geworden. In 1963 behaalde hij er het diploma van onderwijzer en in 1964 zijn 'Franse vermelding'.

Tijdens het schooljaar 1963-64 was hij onderwijzer aan de Vrije gesubsidieerde jongensschool Sint-Robertus te Eeklo. Het volgende schooljaar trok hij naar Congo en werd hij 'instituteur' aan het Collège Saint-François de Sales RDC Elisabethville/Lubumbashi. Het schooljaar 1967-68 werd hij door het Ministerie Buitenlandse Zaken ter beschikking gesteld wegens de situatie in Congo. Dit betekende meteen ook het einde van zijn onderwijsloopbaan in het lager onderwijs. Maar zoals alle Belgische expats heeft hij een deel van zijn hart in Congo achtergelaten. Dat zou later nog blijken.

immovdwVan 1967 tot 1969 volgde hij een ondernemersopleiding verzekeringsmakelaar en in 1968 startte hij een Zakenkantoor verzekeringen (NV Kantoor Van de Woestijne) te Eeklo. Van 1975 tot 1977 volgde hij een ondernemersopleiding vastgoedmakelaar en tussen 1977 en 2005 diverse korte postgraduaat opleidingen aan de EHSAL en KUL. Inmiddels breidde zijn zaak uit tot bvba Immo Van de Woestijne met kantoren in Eeklo, Maldegem, Aalter, Melsele en Waasmunster.

vandewoestijneNaast zijn zakenkantoor was hij van 1981 tot 2008 docent vastgoed in Syntra Gent, van 2000 tot 2009 gastdocent vastgoeddeontologie in KAHO Sint-Lieven te Aalst, en van 2003 tot 2013 gaf hij referaten op seminaries en congressen in België en buitenland (Parijs, Berlijn, Barcelona, Praag, Warschau, Algiers).

Hij vervulde verschillende functies in beroepsorganisaties (CIB-Oost-Vlaanderen: 4 jaar voorzitter; CIB-Vlaanderen: 4 jaar voorzitter;  BIV: 10 jaar lid van de Uitvoerende Kamer en 4 jaar van de Nationale Raad; VIVO: 8 jaar voorzitter; CEPI: 9 jaar bestuurder; EUREDUC: 4 jaar voorzitter).

Als auteur publiceerde hij diverse vastgoedpublicaties in (vak-)pers en schreef hij diverse boeken en praktijkgidsen voor de vastgoedmakelaar (verkoop, verhuur, vastgoedbeheer, lijfrente,...).

In 2003 werd hij laureaat van de 'Georges de Wandeleerprijs', uitgereikt door minister Gabriëls, voor zijn verdiensten in de vastgoedsector en in 204 werd hem de 'Life Achievement Award' uitgereikt door het CIB (Confederatie van Immobiliënberoepen van België). 

In 2007 heeft hij zijn zaken overgelaten en ging hij met rust.

memswaada2Een operatietafel en een bevallingstafel op transport van Lubumbashi naar Kamina, 600 km schudden en rammelen in een cammionnetje.Met zijn Congo-periode in gedachte heeft hij sinds 2009 een kleine vzw-ngo opgericht (www.memsaada.org) (ME=medisch; MSAADA=swahili-woord voor 'hulpverlening') die vooral zorgt voor medische infrastructuur in kleine broussehospitalen en zich tevens inzet voor opleiding, medische en andere. Een medewerkster-vrijwilliger vertrok op 10 januari 2015 naar Lubumbashi om daar een internet-opleiding te geven aan docenten van de hogescholen. Marc gaat zelf tweejaarlijks naar Congo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

{gotop}