Luc De Rijck

l deryck1leraar
Hij volgde de afdeling Grieks-Latijn (tot de poësis) in het Sint-Lodewijkscollege te Lokeren.

Hij werd regent plastische opvoeding aan het SintThomasinstituut te Brussel.

Vanaf 01.09.1971 gaf hij plastische opvoeding en handenarbeid in de humaniora-afdeling van de Bisschoppelijke Normaalschool. Bij de fusie van het Sint-Franciscuscollege met het Sint-Jozef-Klein-Seminarie in 1992 werd hij lesgever in het College, niet voor lang echter want hij werd geschorst omwille van politieke redenen en verdween uit het onderwijs.

 

Op 10 april 2014 overleed hij op 71-jarige leeftijd. Hij werd begraven op  16.04.2014 in de kerk van Weert.

 

Hij was creatief en tekenen was zijn grote passie.

 

Hij was, samen met enkele jongeren van het Bornemse Jeugdhuis Kadee, de bedenker en bezieler van de ‘Dodentocht’ in Bornem, ontstaan in 1970. ‘Vadertje Dodentocht’ werd hij genoemd of ook wel eens grappend ‘de alternatieve burgemeester van Bornem’.

 

l deryck3leraarHij tekende het intussen zeer bekende logo van de Dodentocht en maakte de tekeningen op de diploma’s van de wandelaars.

 

Hij werkte niet alleen het idee van de zware tocht uit, maar als fervent wandelaar nam hij er zelf ook verscheidene keren aan deel. Maar liefst 39 tochten bracht hij tot een goed einde. Door hartproblemen (in 2007 overbruggingen aan zijn hart) moest hij de laatste jaren afhaken.

 

Tijdens de Dodentocht van 8 augustus 2014 werd hulde gebracht aan Luc en kregen de wandelaars die de honderd kilometer lange Dodentocht tot een goed einde brachten een diploma met een tekening van Luc De Ryck, ontworpen in 1994.

Hij was ook betrokken bij de gemeentelijke kinderboerderij 'Barelhoeve' in Bornem (officiële opening in 1974) en zette zich in voor zieke en gehandicapte kinderen.

Weetje

-Op 19.10.1968 ontstaat onder impuls van Luc De Ryck de 'Wandelclub Kadee' (in de schoot van Jeugdhuis Kadee) en in 1969 staat de club aan de start van de 'Vierdaagse van Nijmegen'. Daar groeit het idee om zelf een wandeltocht op poten te zetten en in 1970 wordt de '100 kilometer Wandeltocht van Kadee' georganiseerd met 65 deelnemers, waarvan 47 deelnemers de finish bereiken.

In juli 1992 nam Luc voor de 25e maal deel aan de Vierdaagse van Nijmegen.

 

 

{gotop}